Меню

Суров сироп от бъз

8 септември 2009 | 11:11 | Аз жената
2 от 21 гласа
Добави в любими
бъз
захар

Продукти
Приготвяне

За този сироп се използва храстовидния бъз, който е оранжев на цвят, когато е още зелен и става черен, когато узрее. Това е черният бъз, известен още като свирчовина. Не е нужно консервиране.

Продукти:
На 1 кг бъз се слага 1 килограм и 200 г захар

Време на приготвяне на първата реколта:
40 дни

Време на приготвяне на втора и трета реколта:
21 дни

Начин на приготвяне:
С помощта на вилица оронвате зърната от китките на добре узрелия бъз. Най-добре се затворете в банята, облечени с домашни дрехи, защото при тази операция всичко около вас става виолетово-синьо.

За един килограм зърна ще ви трябват килограм и 200 г захар.

Измивате зърната и ги претегляте. Започвате дад ги редите в стъклени буркани – три или пет литрови, като започвате със захар на дъното, върху него ред зърна и т. н. ги редувате. Не натискайте бъза.

Връзвате буркана с парченце марля и го поставяте на слънце. Необходимо е слънцето да грее буркана колкото се може по-дълго през деня.

В продължение на четиридесет дни всяка сутрин разбърквате сместа с помощта на дълга лъжица, но внимателно, без да мачкате зърната. След всяко разбъркване, на дъното на буркана трябва да има утаена захар. Когато започне ферментацията, се появяват мехурчета – това е знак, че процесът върви добре.

След края на периода, прецеждате бъза през гевгир. Сиропът наливате в стъклени бутилки, които съхранявате на тъмно и студено.

Прецедените зърна, без да се мачкат, отново връщате в буркана. Доливате с вода. След двадесет и един дни стоене на слънце и повтаряне на процедурата с всекидневното разбъркване, втората реколта сироп е готова. Той е за по-бърза консумация.

Прецеждате бъза, наливате сиропа в бутилки, след което зареждате трета реколта бъз. От моя опит съм стигала до пет реколти.

Сиропът е изключително вкусен и ароматен, след като го разредите с вода по ваш вкус. Може да го използвате и за гарниране на кремове, сладкиши и др.

Вместо бъз, може да направите сиропа от френско грозде, боровинки, ягоди или малини.
Ако живеете в къща, изберете за бурканите място, където слънцето ще ги грее през по-голямата част от деня. Ако живеете в апартамент, сложете бурканите на слънчевия балкон.

* * *

Черният бъз – сила през зимата


Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
александър иванов ( преди 5 месеца )
авторката не е наясно с целта на консервирането - да се запази активното в-во в плода. Това, което се получава при нейната рецепта е бъзова ракия. Точно ферментацията трябва да се избегне, защото при нея не само захарта се превръща в алкохол, а протичат и други процеси, които е възможно да намаляват лечебното действие на бъза, дължащо се на антоцианите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 3 rate down comment
Галя ( преди 11 години )
Свирчовината се нарича БЯЛ БЪЗ и е дървовидна. Черния бъз е храстовиден, листата му миришат неприятно и действтелно от узрелите плодове се прави сироп. От цветовете на свирчовината /сухи/ се прави чай, както и от свежи цветове се прави сироп /може и сухи цветове/ 40 цвята, 0.500 гр. захар, 3 литра вода и троха мая /колкото лещено зърно/ и се получава газирано питие, подобно на шипковината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар