Меню

Цариградско грозде

22 септември 2009 | 13:03 | Аз жената
Добави в любими
Цариградско грозде

Приготвяне

Цариградското грозде или още наричано и бодливо грозде (Ribes Ura-Crispa) се води ягодоплоден вид и бива със светли и тъмни плодове. У нас се среща в див вид саморасло по влажни и скалисти местности на Стара планина, Родопите, Рила, Витоша.

След зърната на гроздето, тези на цариградското грозде съдържат най-много захари - 6,22-12,0%, от където идва и името му – именно грозде. От плодовете му се приготвят сироп, мармалади и желета. Цариградското грозде е богато на витамин C, витамини от групата на B, P, про-витамин A и други. Те се използват и за приготвяне на вина и сладка. Зрелите плодове са прекрасни за консумация в прясно състояние.

В същото време цариградското грозде е полезен и диетичен продукт, който се препоръчва за деца и възрастни хора с нарушена обмяна на веществата, малокръвие, кожни заболявания. В този смисъл е подходящ при зимни настинки или диети за отслабване.

* * *

Сироп от цариградско грозде
Полезното грозде и неговите семена
Гроздов сок за кадифена гладкост

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай