За дома

Как да запазим пианото?

11.01.2005г. / 00 00ч.
Аз жената
Как да запазим пианото?

Преди всичко пианото трябва да се постави на вътрешна стена, като разстоянието между стената и пианото да бъде най-малко 10 см. Влагата е най-големият враг на инструмента. Поставено в току- що завършена сграда, пианото непременно ще се повреди. И при най- малка влага струните и винтовете се покриват с ръжда, чукчетата овлажняват, и звукът става глух и слаб. Влагата поврежда и политурата на пианото. То трябва да бъде далеч и от отоплителен уред.
Като цяло трябва да се спазва условието да не се сменя рязко температурата на стаята, в която е инструментът. Препоръчва се то да се постави в стая, която не е претрупана с мебели. Меката мебел и тежките завеси заглушават тона. Трябва да се избягва постилането на килим под него.

Прахът също уврежда механизма на пианото. Ето защо стаята трябва редовно да се почиства с влажна кърпа.

Неопитният акордьор също е голям враг на пианото. Препоръчва се поне едно акордиране в годината.

Клавишите от слонова кост пожълтяват бързо, затова е добре да привикнете децата и тези които свирят да мият ръцете си със сапун преди да започнат занимание. Клавишите се чистят добре с меко парче плат, натопено в спирт. Трябва обаче да се внимава да не се засегнат черните клавиши, политурата на които се разваля от спирта. Стари, пожълтели клавиши се почистват от специалист.

За да запазите политурата на пианото винаги чиста и блестяща, избърсвайте праха с чисто и меко парче от памучен плат. Мека шведска кожа поддържа най-добре блясъка. Не правете опити да лъскате политурата с кърпа натопена във вода, спирт или олио. От това ще се получат повече петна.

Накратко казано, пианото трябва да се пази от променлива температура, от влага, въздушно течение, прах и неопитен акордьор.

Коментирай