За дома

Любопитни факти за омекотителите за пране

15.10.2010г. / 10 52ч.
Аз жената
Любопитни факти за омекотителите за пране

Според проучване, проведено сред 130 потребители на омекотители в България на възраст между 25 и 30 години, близо половината български домакини признават, че ароматът на омекотителя се отразява върху настроението им.

Ето няколко интересни факти за омекотителите:

  • Омекотителите са създадени в началото на XX в. от емулсирана вода и масла в опит да се намали онова сухо и дразнещо усещане, което предизвиквали тогавашните перилни препарати, базирани на обикновения сапун.
  • Преди синтетичните омекотители домакините са се опитвали да направят прането по-меко и с понижено ниво на синтетично електричество (то привлича мръсотията като магнит), използвайки обикновен домашен... оцет
  • Формулата на първия омекотител се е състояла от 7 части вода, 3 части сапун и по една част маслинено масло, царевично масло и животински мазнини.
  • С все по-развиващи се технологии и все по-големи нужди на клиентите, производителите започват да включват в състава на омекотителите си и истински парфюм.
  • Материите, изпрани с омекотител, често неутрализират неприятната миризма около себе си. Пробвайте да натъркате косата си след цяла вечер в задимено помещение с дреха, изпрана с омекотител и веднага ще усетите разликата.
  • Много домакини имат свой любим омекотител и предпочитат целият им дом да ухае на него. Сред най-често използвания метод за това е разтварянето на омекотителя с вода и разпръскването му в дома с помощта на пулверизатор.
  • Ароматът на прането е фактор, който оказва влияние върху цялостния психо-физически баланс на организма, също както парфюмът, който използваме. 50% от запитаните жени признават, че ароматът на омекотителя, който ползват, се отразява на настроението им.
  • Миризмата на продукта за пране е толкова важна за потребителите, колкото цената, опаковката и доверието в марката. Проучванията показват, че около 30% от клиентите първо искат да помиришат омекотителите на рафта в магазина, преди да направят своя избор.
  • Определени миризми имат свойството да остават запечатани в съзнанието, провокирайки положителни или отрицателни асоциации и емоции. Например миризмата на омекотителя, който майката използва за прането, може да се съхрани като приятен спомен за детето – също като миризмата на домашно приготвен хляб, кафе и т. н. Една трета от майките, участвали в проучването, посочват, че децата им разпознават аромата на омекотителя за пране.
  • Когато добавяте омекотител при последното изплакване, всъщност дрехите ви поемат по-малко вода. Така те дори изсъхват по-бързо. И ако сложите дрехи, изпрани с правилната доза омекотител, в сушилнята, те ще са сухи дори десет минути по-рано, което от своя страна, спестява разходи за енергия.
  • Новият омекотител Bingo Soft Lovely вече се предлага и на българския пазар, предлагайки чудесна комбинация от дълготраен аромат и нежна грижа с добавен оригинален френски парфюм.

* * *

Знаци за пране, гладене, химическо чистене, сушене...
Наелектризиране на пола – има ли бърз антистатик за дрехи
Неприятните миризми

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
vanessa ( преди 11 години )
Az sam kategori4no protiv omekotitelite i sam sigurna 4e mojem da jiveem i bez tqh,sastavkite izpolzvani za napravata im sa dopalnitelni kancerogeni koito vlizat v nas prez kojata ni.Te4nite perilni sapuni omekotqvat i aromatizirat praneto dostata4no,a koito iska po silni aromati da izpolzva parfuma si!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар