За дома

Не изхвърляйте обелките от банани!

30.11.2011г. / 09 36ч.
Вергиния Генова
Не изхвърляйте обелките от банани!

Бананите не ухаят така завладяващо, както мандарините, например, но пък са много полезни. Та даже и корите им.
Ето няколко семпли изпитани съвета – как да използваме корите на бананите.

За градината
Мини компостер
Можем да заравяме корите от бананите в саксиите с цветя. Корите се разграждат и наторяват естествено почвата. Така може да си направим мини саксиен компостер.

За по-бляскави листа на зелените растения.
Любителите на растения със зелени листа знаят, че за да запазим блясъка трябва редовно да ги пръскаме с вода. А фикусовите листа, както и тези на филодендроните е добре да се обтриват с кърпа напоена в бира. Обелките от банани действат по същия начин. Хапвате вие, хапват и цветята!

За здравето
Корите от банани можем да използваме за подхранване на кожата и лечение като например:

Маска за лице
да си направим маска за лице от банани – половин банан се смачква на каша, заедно с половината кора. Пасира се и се добавя 1 супена лъжица мед и 1 супена лъжица заквасена сметана. Разбъркват се и се нанасят на лицето. Действа 2- минути, след което измиваме с топла вода. Маската действа благотворно срещу суха и набръчкана кожа.

Маска за коса

Знаем, че всичко, което можем да ядем, можем да използваме и като експерименти за укрепване на кожата и косата. Без проблеми може да си направим лесна бананова маска за коса.

Маска за пети
Вместо да се подхлъзваме на бананови кори, можем да премахваме загрубялата кожа на стъпалата. Идеята е да залепим с хартиено тиксо кора от банан (с меката част на вътре) върху стъпалата и да постоим така известно време. Желателно е да не ходим, за да няма неприятни инциденти. След това измиваме краката и премахваме мъртвата тъкан.

Компрес против изгаряния
Прави се компрес от бананова кора на наранената кожа – успокоява.

Компрес против ухапвания от насекоми
Отново кората от банана може да облекчи ухапаното място и да се почувствате по-добре.

Компрес против брадавици
Редовните компреси от бананови кори могат да премахнат и упорити брадавици. Колко редовно ще кажат онези, които за всякакви неща се обръщат към народната медицина.

За избелване на зъбите
Това определено е висш пилотаж в народната медицина. Сега разбирам защо чернокожите имат такива блестящо бели зъби и съм склонна да послушам този съвет! Само не знам дали ще ми стигне постоянство половин година да лъскам зъбите си с бананови кори. Който похапва ежедневно банани и има търпението за това упражнение ще се радвам да прати снимки – преди и сега.

За дома
Корите от банан стават и за излъскване на обувки, тенджери, тигани и всякакви други съдове изгубили своя блясък. Можем да експериментираме да ги изтрием с банановата кора и после да забършем с кърпа. Този съвет също може да се експериментира, без особени щети и главоболия – ако стане ще спестим от препарати.

Всеки сам си преценява за какво да използва банановите кори. Някои от вас със сигурност вече са опитвали някои от тези предложения. Някои сигурно знаят от опит или споделено от приятелки и други вариации за използване на банановите кори. А пък трети даже и нямат време да се замислят какво да правят с отпадъците, а направо ги мятат в кофата за боклук.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
nasi ( преди 11 години )
opredeleno vcichko triabvada se probva i da se izpolzva - stiga s tova razhishtenie
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Додо ( преди 11 години )
Абе с други думи, мажеш на ред всичко що ти се мерне пред очите и чакаш чудото. Принципът е ако не помогне, няма да навреди. А пробвал ли е някой корите от авокадо как действат!? Или папая, нар, райска ябълка и кви ли не други екзотики. Е пошегувах се разбира се, но знае ли се. Откритията често стават случайно. дерзайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар