За дома

Изкуствената коледна елха съвсем не е екологичен избор

Живата елха е с 60 % по-екологична от изкуствената

13.12.2012г. / 12 25ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всяка Коледа на дневен ред излиза дилемата – естествена или изкуствена елха. Климатичните промени по цял свят обърнаха вниманието на хората към темите био и еко като ни заставиха да мислим за здравословен живот и минимален човешки отпечатък върху природата както в делниците, така и по време на празниците.

Свързани статии

Биолози от САЩ казват, че при покупката на жива елха вредим по-малко, отколкото когато използваме синтетичната й сестра, която ни служи вярно в продължение на няколко години.

Какво имат предвид? Отсичайки жива елха, се лишаваме от още едно дърво, което пречиства въздуха. От друга страна, трябва да знаем, че производството на изкуствената елха е изпуснало в атмосферата повече вредни за околната среда газове. Оказва се, че живата елха е с 60 % по-екологична от изкуствената.

Хората харесват синтетичните коледни дръвчета заради по-ниската им цена, защото са по-достъпни – има ги във всеки хипермаркет и защото са по-лесни за употреба – изваждаш от кашона, сглобяваш стъблото и разпъваш клончетата. Няма паднали иглички или борба с поставката.

Опасенията от алергия към живите дървета се опровергават от специалистите – елхите и борчетата от разсадника се отрязват много млади, когато дървото още не е изработило цветен прашец, който да алергизира. Като допълнителна предпазна мярка те препоръчват на хората, чувствителни към аромата на хвойна, да избират видове, които са с по-мек аромат.

Коментирай