За дома

Собственият ни дом ни разболява

Болестите често тръгват от дома ни

16.01.2013г. / 10 45ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Насочихме се към клиниките, кашлящи и кихащи и си намираме оправдание със студеното време, прелитащите вируси след нечия кихавица или изкашляне. А замисляли ли сте се, че причината за настоящето ви здравословно състояние може би е собственият ви дом...

Вирусите не питат преди да се настанят във фугите между плочките на банята или по клавиатурата на компютъра ви. Затова и вие без да ги предупреждавате, почиствайте старателно дома си или най-малкото, следвайте следните съвети:

Сменяйте парцала за плочки или го санитаризирайте, защото в противен случай със всяко следващо минаване, разнасяте все повече бактерии из къщи. Накиснете парцала във вряла вода, за да не се притеснявате за микробите.

Заредете банята със сапун, хартия и хавлии, за да са ви на една ръка разстояние, когато се наложи, а сте твърде отпаднали под натиска на болестта, за да излезете до магазина и да купите каквото ви е нужно. Оставяйте мокрите кърпи да изсъхнат, за да не се създадат условия за поява на мухъл или бактерии.

Свързани статии

Прегледайте етикетите на препаратите, които ползвате. Може да съдържат съставки, към които сте алергични, или които по условие са вредни за човешкия организъм. Старайте се да купувате екосъобразни продукти.

Санитаризирайте гъбата за миене на чинии. На първо място, сменяйте гъбата на няколко седмици. Можете да подходите и по различен начин, ако не искате да купувате нова толкова често. Пуснете гъбата в микровълновата печка за 2 минути. Така ще се отървете от 99% от микробите, които живеят в нея.

Почистете бюрото, на което работите. Не е за вярване, но по него има около 400 пъти повече бактерии, отколкото в тоалетната. Дезинфекцирайте повърхността му и не пропускайте компютъра. Помните ли кога за последно си измихте ръцете преди да седнете на компютъра? А кога я изтрихте внимателно с тампон от памук, навлажнен със спирт?

Почиствайте телефона и дистанционното. Това са само примери за предметите, които приемаме за чисти по условие и много рядко избърсваме или почистваме.

Може да е банално, но е важно – мийте ръцете си редовно. С 20 секунди под чешмата, можете да си спестите седмици главоболия.

Коментирай