За дома

9 практични идеи за употреба на гумените ластици

Изобретателните домакини правят от нищо нещо

18.01.2013г. / 14 15ч.
Снежана Проданова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

В един момент всяка домакиня се оказва с цяло пликче стари ластици, чиито произход е пълна мистерия. Такива находки са от онези вещи, които винаги са ти пред погледа, когато търсиш нещо друго, а потрябват ли ти, е невъзможно да ги намериш.

Истинската домакиня по сръчност и иновативност трябва да може да се сравнява със студент без пари в края на месеца. Колко употреби на ластика можете да изредите? Ето няколко идеи за изобретателната част от читателките:

1. С цел да спестите някоя и друга стотинка сте купили дъска за рязане без гумена основа: нанижете по един или два ластика от всяка страна на дъската, за да не я гоните по плота, докато режете зеленчуците за салата.

2. Рошавата метла може да подлуди дори най-търпеливата домакиня, защото се вдига повече прахоляк, отколкото се събира. Приберете непослушните „кичури“ на метлата, за да подобрите качеството на работа и да намалите времето за чистене.

3. Правили ли сте се на бодибилдинг шампион в старанието да отворите шишето с вода или безалкохолно или буркана с туршия? Човек може да се учуди колко силен е бил в момента на затварянето му. Отново на помощ идват ластиците – увийте един около капачката, за да я захванете по-добре и проблемът е решен!

4. Пролетното почистване и освежаване на дома е далеч, но пък следният принцип е общовалиден за боядисването с блажна боя по всяко време на годината. Нанижете ластик през дръжката на кофата с боята така, че той да раздели отвора й наполовина. Така, като изваждате четката, ще можете да обирате излишните капчици боя в ластика.

5. И до Великден има време, но ето една идея за боядисване на яйцата, която е много по-лесна от прилепянето на листо от здравец, увиването с тънки чорапи, мазането с памук или сляпото рисуване с восък. Увийте няколко ластика около „щастливото“ яйце (старателно и с творческа нотка!) и го пуснете в боята. Внимавайте при потапянето и изваждането, за да не хвръкнат ластиците.

6. Не е фатално да се измиете с повече сапун, но понякога при натискане на течния сапун, излиза такова количество, колкото за цяла група от детската градина преди обяд. Увийте ластик около гърлото на помпичката, за да ограничите разходите максимално.

7. Гимнастика за пръстите – докато гледате телевизия или извършвате каквато и да било дейност, неизискваща физическа активност, вземете един ластик, съберете пръстите на ръката си с него и започнете да разтягате ластика с леко отваряне на дланта.

8. Не сме толкова стиснат народ, че да се ядосваме за едно руло хартия, което кучето или котката ни в момент на убийствена скука е решило да развърти, но има всякакви обстоятелства като например ежедневната повторяемост на гафа. Или пък хартията може да е била не 2, а 3-пластова. Пък да не говорим и за ароматизирана... Оставете животинката на мира, а на рулото в тоалетната слагайте по един-два ластика, когато излизате от къщи. За всеки случай!

9. Гумените ластици са идеални за затваряне на пликовете с кафе, захар, боб, ориз и всякакви малки пликчета с подправки. Бъдете сигурни, че така няма да се разсипят. Макар някои да използват за целта щипки за пране, за най-малките опаковки ластиците са незаменими.

Коментирай