За дома

Прости правила за по-дълъг живот на дрехите ни

Дрехи столетници

28.02.2013г. / 15 46ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Дрехите не са евтина инвестиция. Добре, че няколко пъти в годината търговците са принудени да правят огромни намаления, за да може и средностатистическия човек да си позволи някоя по-качествена дреха. Тук идва и друг спорен момент – дали цената на стоките отговаря на качеството им, но понеже не е в силите ни да променяме света и да раздаваме обективно правосъдие по този въпрос, най-добре да подходим прагматично към ситуацията.

Ако не ни е по джоба всеки месец да се гиздим с нови дрехи, трябва да измислим как да съхраним за по-дълго време тези, които имаме в наличност. Ето как:

Грижа за материята и дрехата

Грижите, които полагаме за добрия вид на сакото, са различни от тези за бельото ни. Сортирайте дрехите си според материята, от която са направени, за да спестите време, когато се наложи да гладите или перете.

"Снимка

Ако видите, че някое копче е на път да се разшие, не изчаквайте момента, в който ще се изтърколи от илика докато сте в автобуса, принуждавайки ви да вдигате баби и дядовци, за да го измъкнете изпод седалката. Въпрос на 5-10 минути е да седнете спокойно у дома преди лягане и да стегнете конците.

Съхранение

Имаме основно два варианта – сгъване и провисване. Никак не е удачно да сгънем вечерната си рокля и да я приберем в чекмеджето при дънките. Не закачайте на закачалка дрехи, които спокойно можете да сгънете и в никакъв случай не сгъвайте дрехи, които трябва да са закачени. Така ще предпазите плата от изхабяване.

Свързани статии

Основно делим дрехите си на зимни и летни. Пролетта и есента тръгваме с едно якенце повече или по-малко или се възползваме докато не сме прибрали напълно едните дрехи или извадили всички останали. Не пропускайте да поставите поне едно пакетче нафталин или да напръскате с препарат против молци, за да не намерите вълнените си дрехи като сирене ементал.

Пране

Силно препоръчително е да не пускате цветно и бяло пране заедно в пералнята. Това – разбира се, в случай, че не искате да откриете лятната си шарена рокля на дъгички, а новата бяла риза на мъжа ви – кремаво розова.

"Снимка

Имайте предвид и плата, когато пускате прането. Копринените блузи изискват щадяща програма за деликатни материи, докато един домашен халат няма да прояви такива претенции за начина си на изпиране. Прибирайте чорапогащниците и финото бельо в специална торбичка за пране, ако не искате да ги намерите вкопчени в блузата си на пайети.

Хвърлете едно око на инструкциите на етикета на дрехите. Ако за децата ни навсякъде пише „остави на мама, тя знае най-добре“, добре е ние да се застраховаме и прочетем предварително, за да няма издънки.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Иван ( преди 10 години )
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
Правилно пране и съхранение му е майката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар