За дома

7 начина да се спасим от миризмата на обувки

Как обувките да не миришат?

12.03.2013г. / 12 50ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Добрата хигиена е най-ефикасният начин, за да не ви миришат краката и да не се чувствате неловко, когато трябва да си събуете обувките на гости, при лекаря или където и да е.
Но ако сте сигурни, че правите най-доброто и краката продължават да миришат, то най-вероятно проблемът е в обувките или иначе казано в контакта между краката и обувките. И да си го кажем още по-честно, обикновено миришат мъжките обувки. Така че ако искате да обезмирисите обувките на мъжа или на сина ви, опитайте със следните начини.  

Свързани статии

Слагайте пудра за крака – тя отнема влагата и не позволява на краката да се изпотяват в затворени обувки.

Сменяйте чорапите всеки ден. – така ще сте сигурни, че миризмата не е от мръсните чорапи. Знам, че е трудно да убедите един мъж, че чорапите са мръсни, щом не се вижда… а то не се вижда, защото обикновено носят черни чорапи. Но все пак опитайте! Тъкмо после ще обобщим идеите в статия – Как да накараме мъжа да си сменя чорапите? Засега нямам нито една идея, разчитам изцяло на вас!

Използвайте памучни чорапи. – не дразнят краката и не запаряват.

Сменяйте периодично стелките на обувките. – може да са прекалено стари, мръсни, износени и да са насъбрали неприятна миризма.

Използвайте сода за хляб – Вече започвам да си мисля, че това е универсално средство. Спокойно какъвто и да е проблемът и какъвто и да е разговорът може невинно да вметнете – „А, пробва ли със сода за хляб?“ и поне в 5 от 10 случая ще сте улучили – содата ще помага. Такъв е случаят и с обувките. Содата се поставя на ходилото и трябва да престои поне 24 часа. По този начин премахва неприятната миризма от кожата.


Снимка: Reuters

Опитайте със смляно кафе – във фунийка слагате прясно смляно кафе и го поставяте в обувката (там където са пръстите). След 1-2 дни ще ухаете не на миризливи чорапи, а на кафе.

Ванилията също не е за подценяване – Неприятната миризма може да се премахне и с вестници и аромати (например ванилия, сандалово дърво, канела). Това става най-добре при зимни обувки и ботуши. Добра идея е за залетяване на зимните обувки (щом говорим за зазимяване, защо да не вкараме в употреба и „залетяване на зимните дрехи и обувки“). Та когато искате да приберете или да обезмирисите зимните обувки добра идея е да накъсате вестници на парченца, да ги поръсите с ванилия (или друг аромат) и да ги приберете. След 24 часа или няколко дни ще ухаят много сладко. Дори да не миришат може по този начин да ги приберете в някой шкаф, за да чакат следващия зимен сезон. Разбира се продават и готови ароматизатори (соли в торбичка, дървени топчета напоени в сандалово дърво и други). Може да опитате различни аромати.

Коментирай