Едва ли има майка, която да не е изпитала поне веднъж ужаса да маха залепнала дъвка от косата на палавия си малчуган! А още по-страшно е положението, когато гривата е гъста и принадлежи на малката ни принцеса. Тогава драмата става пълна, сълзите рукват, а ние се чудим откъде да започнем и трябва ли да режем ценния кичур?

Спокойно, има ефикасен начин да преодолеем и този проблем с първа степен тревога:

Още по темата

Първо се опитайте да изстудите дъвката с кубче лед. Търкайте продължително, докато се втвърди. След това на помощ идва кухненският арсенал. Извадете фъстъчено масло и сложете щедро количество върху дъвката и косата около нея. Започнете бавно и внимателно да втривате маслото в дъвката. Ще се учудите колко бързо дъвката сама ще се отлепи от кичура коса.

Ефектът от маслото е такъв заради високата концентрация на мазнина, която разтваря лепкавите субстанции и помага за тяхното отстраняване. При липса на фъстъчено масло може да пробвате и с краве или пък маргарин.

Възможно е детето ви да се възпротиви на третирането на дъвката в косата с масло, тогава вероятно ще се съгласи да натопите за няколко минути кичура със залепената дъвка в Кока-Кола. След това лесно ще я отстраните.