За дома

Как се сади дърво?

Кога плодното дръвче ще даде плод

08.04.2013г. / 09 31ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Сигурно сте чули старата мъдрост, че всеки в живота си трябва да напише книга, да роди дете и да насади дърво?

Като че ли трябва тази мъдрост да се редактира. В наше време всред най-разнообразни болести, бедност и кофти връзки се оказва не чак толкова лесна задача да се роди дете. Демографската криза се задълбочава и това показва само едно – даже не всеки ражда по едно дете.

Да напишеш книга? Също е занимание трудно и безсмислено. Но можеш да си я напишеш и прочетеш в електронен вид, така ще си сигурен, че поне една книга в живота си прочел… и написал. Дори никой друг да не се интересува от творчеството ти, а ако си българин това е много вероятно.

И стигнахме до дървото. Като че ли най-лесно в днешния ден, най-смислено и най-жизнено важно е всеки да насади поне по едно дърво. Може би поне по едно на година.

Та как се сади дърво?

Първо трябва да се намери подходящо дърво и да се избере период, в който земята не е нито много замръзнала, нито прекалено суха. Най-подходящо е късна есен или ранна пролет.

Ако ще садим дърво в градина, то най-добре да е плодно дръвче, ако ще е в парк или гора, то може да е всякакво друго дърво, но все пак е добре да е характерно за региона. Иначе казано, ако наоколо има борова гора е добре там да засадим борче, ако е широколистна – някакво широколистно дърво.

Плодните дръвчета също трябва да са съобразени с надморската височина, така че като насадим дървото, то не само да може да се хване, но и да дава плодове. Когато купувате фиданката от разсадник там ще ви кажат кой месец зреят плодовете. Е, не трябва да се радвате много, защото така или иначе първите плодове ще дойдат чак след 3 години – дотогава ви чакат само грижи за дървото и примляскване около него.

Когато ви продават дървото корените се орязват и дори го отрязват до към метър. Това не ми стана ясно, защо го правят, според мен така и така си е пораснало до към 2 метра и половина, за какво трябва да го режат – не разбрах, но както казват така се прави.

И нещо много важно по дървото долу в основата може да забележите нещо като брадавица израстъче на около педя две от корена и точно това израстъче трябвало да сочи на югоизток, иначе нямало да се хване плодната фиданка. Хората по пазарите нямат време да ти обясняват по половин час кое как и защо, хубаво е, че ти дават ценни напътствия. Нашият човек беше видимо добронамерен, защото си пожела след три години да му занесем малко плодове, значи все пак вдъхвахме доверие, че ще може да посадим поне едно дърво. Аз не обичам да правя нещата слепешката, но така и не можах да разбера защо трябва задължително удебелената част да сочи югоизток, за да се прихване, но все пак стриктно спазихме указанията. И след три години ще ви кажа дали са били правилни.

Свързани статии

Трябва да се запасим с хубава лопата и бел. Да се изкопае достатъчно голяма дупка (стандартни размери 80/80/80), в която да се сложи малко пясък, малко тор и да се насади дървото. За саденето трябват най-малко двама човека – един да държи дървото право, друг да запълва с пръст. И разбира се и поне няколко фотографа, които да качат снимката. В днешно време никой не сади дърво, за да яде плодове или да диша по-чист въздух, а най-вече за да се изфука в социалните мрежи, че го е направил.

Затъпкваме добре пръстта, така че дървото да е здраво вкопано, около него на една две педи правим пръстен от пръст и поливаме с няколко кофи вода. Важно е растението добре да се полее, защото все още няма здрави корени, с които само да се грижи за водните си и хранителни припаси. Затова е добре да се садят дървета ранна пролет, когато падат повече дъждове и съответно има по-малка вероятност дърветата да изсъхнат.

И това е, вече си имаме засадено дърво. Остава да се грижим за него, докато порасне.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Вергиния ( преди 11 години )
Благодаря. Наистина си е цяла наука. И аз си мислех, че се подрязва, за да има по здраво стъбло и по-ниска корона, но се чудя ако не се засади правилно ориентиран корена какво се случва - дървото става хилаво и не дава плод ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
dimitar_yord_bg@abv. ( преди 11 години )
Az pak shte ti kaja,skapa Verginia,che korena se obrashta na iztok za da posreshta slanceto vseki pat pri izgrev-slanchevite lachi ,rosata-tova e energia za rasteja,a podriazvaneto mu do metar e da napravi korona.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време