За дома

Най-предпочитани форми за великденски сладки, кексове и козунаци

Великденски козуначен венец, великденска салата, великденски мъфини.. – всичко става великденско

11.04.2013г. / 16 22ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Домакините вече се замислят какви сладки, козунаци и кексове да направят за великденските празници, така че да зарадват семейството си, близките и познатите.

Най-популярни са формите за сладки във форма на цветя, зайчета, патета. Подходящи за тях са рецепти с маслено тесто. Правите въпросното тесто, слагате го в хладилника да стегне, след което разточвате кора и изрязвате с формичките.
 

Идеално съботно-неделно занимание с децата. След като ги изпечете може да ги украсите със сладкарски бои, цветни перли и прочее.

Ако нямате нито една от гореизброените формички, може да приспособите нещо елипсовидно (примерно половин форма от шоколадово яйце) и да направите формичка яйце. След като ги украсите може да заприлича и на яйце и на пиле, с малко повече детайли. Чували сте израза – като тесто в ръцете – всичко може да направиш от него, стига да искаш.

Свързани статии

Форми за кексове

Ето тези форми навлязоха бурно и на нашия пазар – агънца, пиленца, зайчета. Отначало лично аз бях много скептична, но експериментирах с едно зайче и сега ще ви кажа защо са удобни.
 

Направени са с незалепваща повърхност, но все пак е добре да се намажат обилно с някаква мазнина.

Формите са много фини и наистина се получава красива отливка. Може да експериментирате и с тесто и с шоколад.  Другото предимство е, че от една доза за кекс може да направите няколко подобни кексчета – животни.

Ефектни са за подарък, когато отивате на гости. Може да развихрите въображението си при украсата. Определено си струва.

Козунаци

Е, тук вече се проявяват истинските майстори – висш пилотаж по Великден. Но все пак всеки може да се пробва да замеси някой козунак и да опита да сплете плитка, венец или друга интересна форма. Може да използвате специални форми за козунак, а може и да използвате най-обикновена тава.

Силиконови платна с дупки

Не знам дали достатъчно добре го обяснявам, освен да го снимам. Всъщност представлява силиконов шаблон с фигурки – патенца, зайченца, цветя… в зависимост от празника. Тези шаблони са идеални за великденски солени и сладки торти. Особено ако не сте почитатели на фигурките от захарно тесто.

Просто слагате шаблона и поръсвате с бонбонки, канела, настъргани моркови – зависи от желанието ви и разбиранията ви за здравословна торта.

Еднократните форми

Да не ги забравим и тях – хартиени за мъфини и от фолио. Напоследък се спори относно това доколко са безопасни. Предимството им е, че когато отивате на гости може да занесете кекс или козунак в такава форма, без да се налага да се чувствате неудобно и да казвате „Козунакът е подарък, ама дали ще може да ми върнете тавичката…“ В такива случай може да се запасите с еднократни форми за кекс и козунак или пък да си направите сами великденски кошници, в които да сложите лакомствата за своите близки и роднини.

Хубаво е, ако и вие споделите изпитани рецепти, така че кексовете и козунаците ни да са не само красиви, но и вкусни и полезни. На заглавната страница на сайта има линк „Изпрати ми своята рецепта“, оттам е най-лесно.

Имаме време да обменим опит.

Коментирай