За дома

Идеалните завеси за уютен дом

Красиви пердета и завеси за приятна атмосфера у дома

11.04.2013г. / 10 26ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Случвало ли ви се е да минете вечер покрай сграда със запалени лампи и да можете да наблюдавате случващото се в чуждите домове като на кино? Въпрос на принципи е, но по-голямата част от българите държат да имат щори, пердета, завеси или каквото и да било на прозорците си, отколкото нищо. Разбира се, от една страна става въпрос за предпазване от слънчевите лъчи, особено през горещите летни дни. Но от друга – за съвсем обикновено ограждане на личното пространство.

Какви варианти за въпросното „ограждане“ имаме, що се отнася до пердета и завеси?

Бели дантели

Полупрозрачните пердета от бели дантели могат да внесат голяма доза романтика в стаята заради меката светлина и красивите сенки, които галят стените. Можете да закачите и тежки червени завеси от двете страни, за да допринесете за бароковия стил.

Свързани статии

На точки

Стаята придобива съвсем различен облик, когато е обгърната от пердета на точки. Може да изглежда строго стилна и изискана, ако точките са подредени в колонки или зигзагообразно. Може и да прилича на пролетен рай, ако на тънък бял плат са разпръснати шарени и различни по големина точки.

Шарен микс

Може би не всяка домакиня би приела тази идея, но поне за момент си представете следното: парчета плат от различен материал, с различен цвят, зашити с дебел конец, неравномерно изрязани в долната част. Ако е направено с вкус и чувство за изобретателност, подобно произведение на изкуството би паснало идеално на детска стая например.

Тъмно усамотение

В зависимост от мебелировката и осветлението в стаята, тежки, тъмни, кадифени завеси биха стояли съвършено. Можете да използвате два контрастиращи си цвята, като например тъмнокафяво с бежово. Стаята ще стане по-уютна, по-специална и по-мистериозна.

Флорални мотиви

Ето едно предложение за слънчевите хора, които не искат да губят чувството си за свобода въпреки четирите стени около себе си. За жалост, няма как да си избираме завесите по аромата на цветята, а ще трябва да се задоволим само с външния им вид, но дори това стига. Ако вече имате мебел или покривка с доминиращи цветове в стаята, възможно е да стане прекалено шарено, но ако цветовете се съчетаят правилно, няма да имате проблеми.

Коментирай