За дома

Как и откъде пазаруваме?

Има ли проблем с найлоновите торбички?

28.04.2013г. / 11 00ч.
Вергиния Генова
Снимка: Gettyimages.com

Снимка: Gettyimages.com

Обикновено проблем с проблемите няма, освен че се мултиплицират. Та какво стана с найлоновите торбички в малките магазинчета и пазарчета?

Ето какво установявам напоследък. Ако решиш да си купиш плодове или зеленчуци от сергийка на тротоара или от пазарче има окачени торбички с цена (без значение каква, тук цената няма да я коментирам). Та решаваш да си купиш ябълки, но за да ти ги премерят трябва да ги сложиш в пликче, а отпред висят само такива, които се продават. Значи изборът е – да си купиш пликче или да не си купиш ябълки. И повечето хора си купуват и пликче и ябълки най-безропотно.

Но нали всеки търговец уж беше задължен да предостави безплатни пликчета за продуктите, които трябва да се премерят. Оттам нататък клиентът може сам да си прецени дали да си закупи торбичка, в която да ги пренесе, да си извади своя, която си носи или да си сложи ябълките в полата и да си ги събира по паважа. Избор има!

 

Свързани статии

В един конкретен случай се огледах за такива пликчета, без дръжки, които всеки търговец е длъжен да предлага и като не открих попитах: „Защо продават пликчета, когато трябва да имат и безплатни такива за продуктите?“ Човекът каза, че разбира се имат такива пликчета и извади изпод тезгяха пликчета без дръжки, в които да си сложа продуктите, за да ми ги премери. Торба за носене си имах, така че не ми беше необходима. И знаете ли какъв се оказа проблемът, след като попитах продавача как така хем има пликчета, хем не са изложени?

Оказа се, че си ги криел, защото бабите минавали и си вземали безплатни пликчета, без да питат. Бих попитала за какво са им на бабите, но явно хората си вземат каквото могат безплатно – е така, да има. Другите пък, които имат пари или пък не знаят правата си, не ги бърка да си платят пликче, което не би трябвало да се плаща. Продавачът е доволен, защото така с всяка покупка продава и пликче. Клиентите къде ли не са ги дали тези 15-20 ст., но нали знаете обратната мъдрост на капка по капка – вир става, е когато капките се изливат – дупка в бюджета става.

Поуката е: Ако не си търсиш правата си прецакан, дори и с 15 стотинки. Всъщност не е важно с колко – важен е принципът. Защо това винаги трябва да е българският принцип – прецакай ближния. Дори и в така наглед незначителни неща, за които може да се каже – въобще, че им обръщате внимание е признак на дребнавост, но за съжаление именно тези дребни неща говорят много за народопсихологията ни.

Мисълта ми беше, че ако българинът е стигнал дотам, че да си взема безплатни пликчета от сергиите, колко ли повече си взема от супермаркетите – един продукт купува, 10 пликчета си прибира с мисленето, така им се пада на тези експлоататори, които ни обират, поне с нещо малко да ги подядем. И ако за големите вериги пликчетата са им калкулирани в цената и както се казва бълха ги ухапала, че българските пенсионери си вземат на кило, явно не е така с дребните търговци. Колкото и да мисля, не мога да се сетя за какво могат да ги оползотворяват. Примерно да си правят всеки ден сандвичи, за да имат нещо за хапване, докато обикалят магазините да проучват цените.

Но е жалко докъде може да бъде докаран българският народ и колко дълбоко е загнездено в психиката бедностното мислене. Знаете, че едно дете израснало в бедност, после и милионер да стане, винаги ще си държи хляб под възглавницата, за всеки случай.

Но вместо да забогатяваме, явно като народ все повече обедняваме и няма как да се отървем от това бедностно мислене. Само да не стигнем дотам, че да ядем пликчета за еднократна употреба. Но ако живеехме във фантастичен филм това щеше да е идеално – храниш се с неразградими пликчета и изведнъж ставаш и ти неразградим за следващите 500 години. И така българите ще станат една от най-дълговечните нации. Но ето тук ми се вижда интересна колизията на фантастичния филм – какво биха направили българите в тази ситуация?

 

 

 

 

 

 

 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Е, как? ( преди 11 години )
Е, как, да ти завие сиренето - да ти го продаде и да ти го сложи е така в ръката или или маслините да си ги вземаш в шепа, пък ти мисли в какво да си ги сложиш. Ясно е, че търговецът трябва да измисли в какво да ти ги сложи? Не, че не можеш да си ходиш с кутийките и тенджерките, но нали иска да улесни купувачите, че да му върви по-бързооборотно търговията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Бисер ( преди 11 години )
И къде го прочетохте този закон че търговеца е длъжен да дава (безплатни торбички) все пак той ги купува ............................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Потребител ( преди 11 години )
Иска ми се това което ще напиша да се прочете от една безумна министърка, която ни върна 70-80 години назад в развитието на хигиената и безопасното хранене. Та върна ни назад тази жена да пазаруваме в торби за многократна употреба без възможност за почистване и дезинфекция. А много по просто и здравословно беше да се организира събиране и оползотворяване. /Да ама контейнерите са за желязо, хартия или стъкло , които *** така или иначе оползотворяват. Само не и за пластмаси, а те са около 80% от отпадъците/ Да лобизма е ясен и от статията. Добре,че поне времето и не стигна да ни превърне във воняща *** с безумния законопроект за два кубика вода на семейство, Останалата да ходи в морето, Турция или Гърция, само и само да се имитира, че някаква бездарничка милее за околната среда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар