За дома

Алтернативни начини да се спасим от насекомите

Дръжте буболечките далеч от входната врата

24.04.2013г. / 14 40ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Едно от най-неприятните неща, които могат да се случат на една домакиня с по-слаби нерви, е да види как през банята на пръсти се прокрадва хлебарка, как мравки са завладели терасата, а молците са на пир в гардероба... Освен със стандартните спрейове, можем да се спасим от напастите с обикновени средства, които се намират във всеки дом.

Хлебарки

Лютивият сос може да разплаче повече живи същества, отколкото си мислим. Смесете соса с вода и използвайте пулверизатор, за да напръскате на местата, където хлебарките са се настанили. По този начин би трябвало да разберат негостоприемността ви.

Пчели

Свързани статии

Колкото и странно да е, невенът – това красиво, очарователно цвете, не е сред любимите на пчеличките. Разположете саксии с невен около прозорците, на терасата или близо до входната врата. По този начин ще държите пчелите вън от вкъщи.

По същия начин можете да използвате семена от карамфил, особено ако има хора у дома, които са алергични към ужилвания от пчели.

Ако имате градина, погрижете се да косите тревата често, защото пчелите обичат да се настаняват по тревисти места.

Оси

Тук хитростта е на първо място. Осите избягват да се навъртат около чужди гнезда. Ето начин да се възползваме от слабото им място: напълнете кафява хартиена торба с намачкани найлонови торбички и я закачете на видно място до входната врата, прозорците или терасата. Така ще измамите дребните насекоми.

Мравки

Нека порисуваме с тебешири! Мравките не обичат химикалите, които се съдържат в тебешира и странят от него – оградете входната врата с тебешир, за да ги държите настрана. На помощ могат да се притекат и парчета нарязан лук или канела, поръсена до прозорците или вратите.

Голи охлюви

Колко е неприятно да намерим цветята си, окупирани от голи охлюви! Спасението е лесно – те обожават царевично брашно. Сложете няколко щипки от брашното в буркан и го оставете в градината. Щом го изядат, няма да доживеят да унищожат градината. Същия успех ще имате и с чаша бира сред цветята.

Коментирай
Свободно време