За дома

Как да поддържаме материите, които носим през лятото

Какво е добре да знаем за платовете

23.05.2013г. / 12 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Текстилът е гъвкава мрежа от естествени или изкуствени влакна. Платовете се произвеждат чрез тъкане, плетене или пресоване. Когато купуваме дреха, често изборът ни е продиктуван от няколко основни фактора.

Свързани статии

Кой годишен сезон сме, всяка материя ли е поносима от нашата кожа, какво бихме искали да добавим като материя в гардероба си и т. н. При закупуването на текстилни стоки често забравяме да попитаме за правилната поддръжка на дрехата.

Много от нас не разпознават знаците за поддържането на дрехите, които обикновено са поставени от вътрешната им страна. И понеже е лято, ще обърнем внимание на тези материи, които носим сега. Откъде идват и как да се грижим за тях, за да бъдат дрехите ни винаги като нови?

  • Вискоза

Все още има спорове за това дали тя е изкуствен или естествен материал. Приема се, че тъй като тя се получава от дървесна целулоза, може да бъде наречена естествен материал. Тя е мека на допир, лъскава и красива. Може да се пере на 30 градуса в перална машина или ръчно. Разбира се, трябва да се използва и подходящ перилен препарат. Ако дрехата е цветна, изберете програма за цветно пране. Лесно се глади.

  • Коприна

Коприната се произвежда от копринени буби. Има класен и луксозен блясък. Приятна на допир материя, която регулира температурата на тялото. Когато купувате копринена дреха задължително попитайте как да я перете. Повечето копринени дрехи изискват химическо чистене. Други, в които има и примеси, могат да се перат на деликатна програма при 30 градуса, с перилен препарат подходящ за коприна.

  • Купро

Извлича се от къси памучни влакна. Много мека материя, която пада свободно. Бързо съхне, не се наелектризира. Приема се за естествен продукт, тъй като след процеса на извличане на нишката остават 99 % целулоза.

  • Лен

Естествена материя, която много лесно се мачка. Приятна за носене, като оставя едно усещане за хлад. Дрехите, които са направени от 100 % лен е добре да се гладят влажни. Пере се с течен перилен препарат. Повечето дрехи от лен могат да бъдат изпрани на деликатна програма в пералната машина.

  • Лиосел

Казват, че това е текстилът на бъдещето. Красива материя, която пада много леко. Лесно се поддържа. Произвежда се от дървета, растящи в евкалиптови плантации и е по-здрав от памука. Пере се на 30 градуса, позволява и химическо чистене.

  • Модал

Това е вискозно влакно с много мек и приятен допир. Често влиза като добавка в състава на памучните дрехи и така придобива предимствата на памука. Има висока еластичност. Пере се на 30-40 градуса, глади се от вътрешната страна, позволява и химическо чистене.

  • Памук

Добива се от растението памук. Приятен за кожата, анти-алергичен и дишащ материал. Издръжлива материя, която се пере на 30-40 градуса в пералня или на химическо чистене.

  • Юта

Влакно добивано от стеблата на растението юта, което е тропическо растение от семейство липови. Добавя се към състава на платове, от които се изработват чанти, платнища, опаковки.

Не забравяйте винаги да попитате продавач-консултанта как да поддържате дрехата си. Винаги следвайте и спазвайте инструкциите.

Снимка: Sxc.hu

Коментирай