За дома

Да отгледаме прекрасна домашна Далия или Гергина

Красивото цвете Далия или наричана още Гергина, съществува в над 20 000 сорта

20.08.2013г. / 15 10ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Далията /Гергината, а по българските земи известна и като Тодорка/, както много други растения е наименувана на мъже и то не на един, а на двама. Честно казано не мога да ги разбера тези мъже, с толкова силно его, които кръщават растенията с толкова странни имена – на себе си. Нямат ли си любими жени да ги кръстят в тяхна чест?

Но за щастие Далията, въпреки че е кръстена на мъж - шведският ботаник Андреас Дал вече е чудесно женско име.

Снимка: Sxc.hu

Гергина – другото име на Далията пък идва от професора от Петербургската академия Йохан Г. Георги. Явно не са се разбрали чие име да носи въпросното растение и така се е стигнало да се подвизава с различни имена. Въпреки, че според най-новите изследвания цветята усещали музиката, чувствата и настроенията… но явно по отношение на имената, които им даваме не са претенциозни и ни прощават глупостите. Може би пък от радост са такива кичести, разноцветни и прекрасни. 

Свързани статии

Познати са толкова много видове Далии, че за цветарите са си колекционерска страст. Всяка година да добавят по едни нов вид в колекцията си. Съществуват около 20 000 сорта. И разбира се всеки под вид си има име. Иначе вариациите в имената са страшно много от Arabian Night, My love, Edinburgh, Black Diamond, Osaka… Вземете, кой да е каталог и ще видите такова разнообразие от имена, че няма да може да се начудите. Ако търсите име за дете, коте или куче може и да се харесате.

Може би Евелин /бяло лилава далия/ е едно много хубаво име. Но определено Далията е случила на хубави имена. Всяка жена, която носи някое от цветните имена Далия или Гергина ще потвърди това. 

Родината на Далиите е Мексико – ето една основателна причина всички дами, които носят това име да си пожелаят за имения ден да посетят това приказно място.Далиите за грудкови растения. Това, което може би представлява удоволствие за истинските градинари, за другите е досадно задължение, но трябва да ги садите ранна пролет /април/ и да ги прибирате есента /октомври/. Все когато е студено, влажно, бе време, когато не ти се щура много в градината. Все пак хората, които си правят градинките мераклийската намират хубаво време, в което да свършат тази хубава работа.

Коментирай