За дома

Вержиния Костова за лесните начини да създадем и отгледаме домашна градина

Интервю с ландшафтния архитект Вержиния Костова за това как да отгледаме красива цветна или плодово-зеленчукова градина у дома

24.09.2013г. / 16 15ч.
Мария Дуковска
Вержиния Костова. Снимка: личен архив

Вержиния Костова. Снимка: личен архив

Вержиния Костова е ландшафтен архитект. Тя е човекът, който ще ви помогне да изградите и отгледате най-красивата и оригинална домашна градина. Посещавайки нейните курсове по изграждане на градина, ще научите много ценни и полезни съвети как да направите своя собствена градина, било то цветна или плодово-зеленчукова, но ваше местенце с красиви растения, които радват очите и душата ви.

Вержиния успешно съчетава професионалния си опит в правенето на градини с многобройните си проучвания на различни градински теми в авторски тренинг на тема Как сами да си направим красива градска градина. В него ценителите на градинското изкуство получават практични познания и умения как сами биха могли да създадат, изградят и поддържат атрактивно градинско пространство.

Пред Az-jenata.bg Вержиния разказва как да изградим собствена градина и трудно ли е да направим нещо много цветно и красиво на балкона си например, ако нямаме достатъчно пространство за голяма, приказна градина.

Би ли се представила за читателките на Az-jenata.bg с няколко думи?

Казвам се Вержиния Костова. Ландшафтен архитект съм. Завърших ЛТУ в София. След това Дипломния курс, а по-късно и Магистърската програма на Гринуичкия Университет в Лондон. Работя за себе си, занимавам се с проектиране, изграждане и поддържане на външни и вътрешни зелени пространства.

Обичам и да правя проучвания на различни теми и да пиша статии и имам доста публикации за Брава Каза, Наш Дом и други списания, занимаващи се с пространства.

Отколко време се занимаваш с проектиране на градини?

От доста (усмихва се). След като се върнах от Лондон, две години работих във фирмата на един мой преподавател от ЛТУ, когото много уважавах (АЛД – Архитектура Ландшафт Дизайн), след това започнах да работя за себе си и така вече 15 години.

Има ли интерес към услугите на специалисти като теб?

Има. Хората, които искат да имат красиво и оптимално добре използвано външно или вътрешно пространство ни търсят. Също така хората, които знаят, че това, което ни заобикаля влияе силно върху начина, по който се чувстваме, мислим, вдъхновяваме, зареждаме, релаксираме.

Водиш курсове по проектиране и изграждане на малки градски градини. Възможно ли е наистина да си направим домашна градина, ако живеем например в двустаен панелен апартамент в „Люлин“? Как би станало това?

Разбира се! Ако живеем в малък апартамент, класическите възможности са няколко: ако имаме балкон, можем да направим мобилен или стационарен цветарник на балкона, или да аранжираме няколко красиви съда с ефектни растения и оформим мини кът за сядане или мини ароматно-кулинарна градина, или мини декоративен воден ефект, например. Или да направим интересно вертикално озеленяване на част от балкона. Има още варианти според индивидуалната ситуация. Дори и само с перваз на прозорец да разполагаме, пак можем да проявим творчество и да го направим цветен и жизнерадостен.

Също така в интериора могат да се направят ефектни и красиви неща. Сигурно сте чували, че за японците е достатъчен един квадратен метър, за да направят символична красива градина. Има много варианти човек да бъде креативен и целта на курса е да се стимулира творческото и след като е получил практическа информация, да запретне ръкави и да го реализира/материализира идеите си. На курса и в ателие всеки четвъртък също така работим конкретно върху индивидуалното пространство на всеки желаещ.

Покрив на гараж, междублоково пространство, малък сенчест вътрешен двор – всичко може да се трансформира в красиво и привлекателно място.

Необходимо ли е да се отделят много средства за изграждане на домашна градина?

По принцип е добре да има бюджет, защото това дава по-голяма свобода, но не е задължително – с малко или с почти никакви средства, но със знания и въображение могат също да се получат свежи решения. Едно от градските предизвикателства е да сме креативни, когато липсва светлина, или почва, или време, или вода или пък липсват средства. Възможно е с подръчни, евтини и рециклирани материали да се направят интересни градински и интериорни решения. Това може да се приложи и за междублокови пространства, които искаме хем да са красиви, хем да инвестираме малко средства.

Един от модулите на курса ти е за изграждане на плодово-зеленчукова градина. Би ли издала няколко трика как да създадем подобна градина в един толкова шумен и силно замърсен град като София например?

Най-лесният вариант е да си направим мини ароматно-кулинарна градина, ако имаме слънчев балкон е да посадим билки и кулинарни растения в красиво аранжирани съдове или сандъчета, например. Има доста видове, които хем са красиви, например са с пъстри или цветни листа, хем са полезни. Такива растения могат да бъдат едногодишни или многогодишни видове като пъстролистна чубрица, жълтолистен риган, пъстра мента, красиво цъфтящ сибирски лук, цитрусова мащерка, пъстролистен градински чай, червенолистен босилек...

А също и храсти като лавандула и розмарин. Можем да съчетаем билките с цветя и така получаваме хем цветна, хем кулинарна градина. Приятно е, когато готвим да подправим със свежи билки, току-що откъснати от градината ни.

Срещат ли се много домашни градини в София?

Като статистика не зная точно. Моят опит е свързан с хората, които са ми поръчвали проектиране или изпълнение на градините им. Целта на курса е да има много външни и интериорни градини, както и цвят и повече растения в града.

Трудно ли е да направим градския ни дом да прилича на лятната ни вила?

Ммммм, какво значи лесно и трудно? Без усилия и действие нищо не може да се получи. Така че, действие и познания са необходими. В зависимост от това какви са вкусовете на човек и какво му харесва, възможно е да си направи по-семпла, минималистична градина, която е свързана с по-малко материали, средства и поддръжка.

На какви практически умения се научава един човек, преминал през тренинг по изграждане на домашна градина при теб?

Каква да бъде композицията на градината му, какво „ще се случва“ в нея, как оптимално да използва пространството си, какви са подходящите растения, които да използва за своята градина, на балкона, в интериора си, как градината да е ефектна през всеки сезон, как да я поддържа, как да си направи малка водна площ или ефектно осветление, каква настилка да избере, как да направи ефектно оформяне по повод на някакво събитие, как билките, плодовете и зеленчуците в градината и да изглеждат красиво, и да се съчетаят с декоративните растения, как градината ни да е жива и красива и през зимата, какви аранжировки, растителни паравани и други варианти за оформяне на интериора има и т. н. Всеки модул е придружен от малка тематична енциклопедия от растения. Например, растения подходящи за балкон, или растения за сянка, или ароматно-кулинарни растения и т. н..

Има ли растение, което не би препоръчала да се отглежда в домашни условия? И също така, кое според теб е най-лесното за отглеждане растение?

Има значение за вътре или за навън е растението, за светло или тъмно място? Ако е светло мястото и е навън, много лесни за поддържане са седумите, защото изискват по-рядко поливане. Ако е сенчесто мястото, като моя балкон например, добре се развиват хортензията и лавровишната – изискват поливане и на 4-6 седмици подхранване с тор. Възможностите са толкова много, и за интериор, и за външна градина...

Коментирай