За дома

Как да дезинфекцираме дъската за рязане?

Препаратите за съдове невинаги успешно премахват бактериите и микробите

04.03.2014г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Дъската за рязане е развъдник на множество бактерии. Най-вече от рязането и обработването на месо и месни продукти, по повърхността й се привнасят и размножават редица опасни за здравето болестотворни бактерии, които невинаги успешно се премахват с препаратите за миене на чинии.

Честа грешка на домакините е само изплакването на дъската и продължаване с рязането на зеленчуци или други продукти, веднага след рязане на месо. Това е рисковано именно заради бактериите, които се съдържат в суровото месо и опасността, която носят.

Затова е добре да почистите дъската за рязане, но не с какво да е химическо средство, а с добрите стари домашни пособия, които обаче се оказват мощно средство за дезинфекция!

Оцет за дезинфекциране


Използването на вода и препарат за почистване на дървената дъска за рязане може да отслаби дървесните влакна и да я направи по-лесно чуплива и разслояваща се. Ако използвате пластмасова дъска, вероятно няма да имате този проблем, но по нея пък се образуват множество резки, които изключително трудно се почистват с обикновен препарат.

За да дезинфекцирате хубаво дъската, избършете я с гъба, обилно напоена с оцет. Киселините в него ще въздействат силно върху вредните бактерии като ешерихия коли и стафилококи. Освен че ги неутрализира, оцетът премахва и неприятната миризма от дъската за рязане. Оставете да подейства няколко минути, след това изплакнете.

Водороден пероксид

Известен още като перхидрол, водородният пероксид се оказва добър помощник в почистването на кухненските дъски и други повърхности за рязане.

Той убива бактериите и предотвратява размножаването им моментално. За да ги убиете, намажете дъската за рязане обилно с перхидрол с помощта на хартиена кърпа. Добре е да намажете дъската след като сте я обработили с оцет за по-сигурна дезинфекция.

Лимони


Лимоните са много подходящи не само за почистване, но и за премахване на силните миризми от рязането на продукти като лук, риба, месо, подправки. Просто натъркайте силно с половин лимон дъската по цялата й повърхност. Изчакайте няколко минути да подейства и изплакнете.

Свързани статии

Сода за хляб


Независимо дали ползвате дървена или пластмасова дъска за рязане, содата за хляб е много силно средство за почистване в дълбочина, дори и в цепнатините. Тя също съдейства за премахването на лошите миризми . С една супена лъжица сода, разтворена в малко хладка вода – много малко, за да стане каша, разтрийте цялата повърхност на дъската, като наблегнете в средата, където се ползва най-много.

Сол


Готварската сол, подобно на содата, действа като абразив, който премахва в дълбочина бактериите от дъската за рязане. Можете да си приготвите паста за почистване, като смесите няколко лъжици сол, сока от един лимон и една лъжичка сода. Гарантирано „лекарство“ срещу болестотворните микроорганизми по дъската за рязане.

Белина

Белината е агресивен агент срещу бактериите в банята и кухнята. Пригответе си дезинфекциращ разтвор с една чаена лъжичка белина, разредена в 2 литра вода. Използвайте го за почистване на повърхностите в кухнята, петна по пода, зацапвания по кухненските шкафове и най-вече по кухненската ви дъска.

Снимки: Photl; Stock Xchng

Коментирай