Знаем, че утайката от кафето е полезна за различни домакински дейности още от бабите ни. Затова не я изхвърляйте, а вижте по колко различни начини можете да я използвате, за да подхраните цветята си, да ароматизирате, да торите и много повече.

Торене на растения

Не изхвърляйте утайката от кафето. Тя изобилства от хранителни вещества, за които растенията жадуват. Много е подходяща за розови храсти, азалии, рододендрон, евъргрийни и камелии. Най-добре е да използвате кафе от кафе машина, тъй като е много богато на азот.

Кафето държи котките далече от градината ви

Ако сте разхвърляли утайка от кафе из градината, любимците ви или бездомните котараци няма да смеят да ровят из нея, защото сместа от портокалови кори и утайката от кафе има остра и отблъскваща миризма за тях. А така растенията ви ще са добре защитени и подхранени.

Обезмирисяване на хладилника

Отървете се от острите и неприятни миризми в хладилника с помощта на утайката от кафе. Напълнете няколко купички с употребявано кафе (може и прясно) и ги поставете в хладилника на различните рафтове. Можете да добавите и няколко капки ванилова есенция.

Още по темата

Предотвратява вдигането на прах

Ако имате камина в дома или вилата си, кафето ще ви помогне в чистенето й. Преди да почистите огнището от пепелта, поръсете малко утайка от кафе. Тя ще помогне да почистите без да вдигате пушилка из цялото помещение, която ще отрови въздуха и ще изцапа мебелите ви.

Държи червеите живи

Ако мъжът ви и децата ви обичат да ходят за риба, използваното кафе може да им бъде от полза. Тъй като действа като тор за растенията, респективно се отразява добре и на червеите. Утайката, добавена към пръстта за червеите ще ги задържи за по-дълго. Наслука!

Увеличава реколтата на морковите

Ако отглеждате моркови в градината си при самата сеитба смесете семената с прясно смляно кафе. Така не само, че семето по-лесно се сее, но ароматът на кафе отблъсква вредителите, които могат да поразят реколтата ви. Освен това ще наторите почвата чрез кафето, което ще я облагороди и ще накара морковите и следващите растения, които ще засадите в нея да растат по-бързо и по-големи.