За дома

Шизантус – пеперуденото цвете

Чудна красота от Латинска Америка

26.06.2014г. / 09 32ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Чували ли сте за шизантус? Това е красиво и екзотично цвете, наричано още пеперуденото цвете заради шарките на цветовете му, които наподобяват крила на пеперуда.

Цветята от семейството на шизантус са характерни с разнообразие. Съществуват много видове, повечето от които произхождат от Чили и Аржентина. Но се срещат и по други части на света като Нова Зеландия, САЩ, както и в България.

Шизантусът е едногодишно или двугодишно растение с атрактивни цветове. Тези цветя са достъпни и лесни за отглеждане. Цъфти в нежнорозово, яркорозово, червено и виолетово.

Добре е да се постави на слънчево място, но защитено от течение. Така шизантусът цъфти най-добре и най-богато. Цветето обича свежия въздух, но е чувствително към силни въздушни струи.

За съжаление, животът на това прекрасно растение е кратък, но пък радва притежателите си с разкошни цветове и ухание. Добре е да се полива пестеливо и да се тори всяка седмица. Ако въздухът е много сух, пръскайте листата с пръскалка. След цъфтежа цветето умира.

 

Свързани статии

Затова е добре да се подготвите с пресаждането му. Добре е то да става през пролетта. Размножаването става чрез семена, които се поставят в подхранена почва през март или април. Саксията се съхранява на температура около 16-18 градуса. В една саксия се поставят между 2 и 5 млади растения. Времето за цъфтеж зависи много от засаждането.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
Здраве и красота