За дома

Почистване на керамичния плот на печката

С помощта на естествени средства за минути!

17.07.2014г. / 15 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Почистването на зацапаната от готвенето фурна е ужасяващо упражнение за всяка домакиня! Старите котлони от едно време са трудни за обработка, но все пак тях сме свикнали да чистим с твърди и абразивни средства. С модерните стъклокерамични плотове обаче въпросът е малко по-деликатен.

Те лесно се драскат и не можете да използвате телена гъба, за да премахнете загорялата мазнина или покапалия по повърхността сос. Пък и токсичните препарати на киселинна основа не са особено препоръчителни.

Как можете да почистите керамичния плот с естествени, но ефективни методи без да го нараните и без да застрашите здравето на семейството си?

Преди всичко е важно да се уверите, че фурната е изключена и плотът е изстинал. Ако напръскате почистващ препарат върху нагорещения котлон или плот, той ще загори, ще замирише и положението ще стане още по-лошо. Пък и е опасно от гледна точка на това, че можете да изгорите сериозно ръцете си, ако понечите да чистите преди печката да е напълно охладена.

Надникнете в килера

За здравословно почистване спокойно можете да се обърнете към хранителните продукти за дълготрайно съхранение в килера. Содата за хляб, виненият оцет, пресните лимони или лимонов сок вършат чудесна работа при упорити петна, особено върху керамичните плотове на печката.

Свързани статии

Специални мерки

Изчакайте керамичният плот да се охлади напълно и с помощта на влажна гъба или микрофибърна кърпа втрийте някой от изброените продукти в плота. Може да оставите за известно време да подейства при упорито зацапване. След това почистете с чиста мокра кърпа.

Лимонов сок или оцет

Ако решите да използвате лимонов сок или оцет, за по-лесно можете да ги поставите в бутилка с пулверизатор, с който ще ви е по-лесно да нанесете по изцапаната повърхност. Напръскайте разтвора върху петното и оставете да подейства. Не забравяйте да изплакнете хубаво с топла вода, за да не замирише на загоряло при повторно ползване.

Сода за хляб

Ако сте решили да използвате сода за хляб, имайте предвид, че тя е твърда и абразивна и може да повреди керамичния плод и да остави бразди по повърхността му. Затова пригответе мека паста от сода бикарбонат (2-3 лъжички), разтворена във вода (4-5 лъжички).

Разбъркайте, докато се образува хомогенна смес, която да е достатъчно мека, за да не нарани плота. Нанесете и оставете да подейства. След това завършете с мека кърпа, ако е необходимо трийте по-интензивно.

Коментирай
22 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Има едно вълшебно средство. Мийте си плота веднага, след като се е нацапал или веднага след готвенето, без да чакате мръсотията от 10 готвенета да изсъхне и да заприлича на туткал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар