За дома

5 трика за почистване и дезинфекция на дъските за рязане

Чиста и здравословна среда

16.09.2014г. / 13 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Дъските за рязане са едно от най-често използваните домакински приспособления. Ако не ги почистваме редовно и старателно, те могат да станат подходяща среда за развитието на микроби. Специалисти съветват за риба, месо и зеленчуци да ползваме отделни дъски, а не една. Ето и няколко съвета за това как бързо и лесно да ги почиствате след всяка употреба.

Оцет за дезинфекция

Измиването на дъската с веро и вода съвсем не защитава повърхността от развитието на бактерии, особено ако сте рязали месо или риба. За да дезинфекцирате и почистите дъската (особено дървените) напоете една гъба за миене с оцет. Минете няколко пъти върху дъската, а след това изплакнете с чиста вода.

Екстракт от семки на грейпфрут

Такъв екстракт може да закупите от аптечната мрежа. Не само, че засилва защитните функции на имунната система, но е и добър дезинфектант. Според указанията на опаковката приложете екстракта и кухнята ви винаги ще бъде чиста и здравословна среда.

Лимони за премахване на неприятната миризма

Всеки знае, че дъската поема от миризмата на продуктите рязани върху нея, като миризма на лук, чесън, риба. За да дезинфекцирате и обезмирисите дъската, след като я измиете с вода и веро, натъркайте добре повърхността с лимон. Оставете да действа няколко минути и изплакнете. Ако е необходимо повторете.

Свързани статии

Сода за хляб за дълбоко почистване

Само след няколко кулинарни шедьоври повърхността на дъските вече е надраскана. В тези фини процепи също се задържат микроби, а и дъските изглеждат като неподдържани. Върху стара четка за зъби сложете сода за хляб и капнете няколко капки вода.

Разтъркайте върху дъската и след това изплакнете. Содата за хляб е отличен почистващ препарат в домакинството, особено за упорити замърсявания.

Сол

Солта също има абразивен ефект върху повърхностите. За да направите дъските като нови, след употреба ги измийте както обикновено, а след това ги натъркайте със сол и отново изплакнете с чиста вода.

Коментирай