За дома

Да засадим авокадо

Идеята да си имате ваше авокадо в дома или градината е чудесна

24.10.2014г. / 15 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Авокадото е вкусен и полезен плод, който с малко повече грижи и късмет може да отглеждаме в дома или градината. Споделяме няколко лесни стъпки, които да следвате. За да увеличите шанса си за дръвче с авокадо ще ви трябват поне 2 костилки на плода.

Вземете си няколко добре узрели плода, пригответе ги на гуакамоле, а костилките запазете цели. Измийте ги добре под течаща вода и ги подсушете. След това на всяка ядка поставете по този начин 4 клечки за зъби.

Ще забележите, че те нямат правилна форма, а са леко заострени от единия край. Напълнете чаша с вода и поставете ядката, така че само половината да бъде във водата (по-дебелата част на ядката трябва да бъде потопена във водата) Сменяйте водата на всеки 2-3 дни и осигурете добра светлина.

Ще отнеме време, докато израснат коренчета. Когато в горната част се покаже първото стъбълце с листенца и достигне височина поне една педя, вече може да засадите ядките. Възможно е да забележите, че ядките се разделят на две.

Не бива да се притеснявате, защото така коренчетата си пробиват път. Трябва ви хубава универсална почва и саксия с дренаж. Поставете малко количество пръст, след това ядката и отново пръст.

Свързани статии

Не покривайте изцяло костилката на плода. Авокадото е добре да се отглежда в близост до южен прозорец, защото се нуждае от много светлина и топлина. Почвата на дръвчето трябва да бъде леко влажна. Листата първи ще подскажат, ако на растението му липсва вода.

Те обикновено пожълтяват. През летните месеци може леко да пръскате листенцата с вода. Ако дръвчето се развива добре, след време ще трябва да се пресади в по-голяма саксия, но до първите плодове ще отнеме много време. Въпреки това, идеята да си имате ваше авокадо в дома или градината е чудесна.

Снимка: Thinkstock

Коментирай