За дома

Грациозната гардения – как да я разхубавим?

Как да отглеждаме гарденията?

08.11.2014г. / 09 54ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Гарденията е прекрасно свежо цвете, произлизащо от Източна Индия. Среща се и в Южна Африка, Китай и тропическите острови на Тихия океан. Цъфти през зимните месеци – от декември до март с прекрасни бели малки цветове.

Можете да отглеждате гарденията и в домашни условия. Тя расте под формата на храстче с височина не повече от 1 м. Ако следвате внимателно указанията за отглеждане, гарденията ще се разлисти много добре.

Тя е прекрасно цвете, защото дори когато не цъфти, тя изглежда много красиво и елегантно. Ароматът й е много приятен и доста силен.

Цветовете й най-често са бели, но се срещат и кремави, дори светложълти.

Светлина

Гарденията обича силната светлина. Добре е да се постави на място с директна слънчева светлина и то колкото е възможно по-продължително време.

Поливане

Много е важно цветето да е добре полято. Почвата трябва да е непрекъснато влажна, но не мокра. Гарденията предпочита висока влажност на въздуха, така че е добре да пръскате листата й.

Торене

Свързани статии

Тъй като гарденията има богата коренова система е необходимо растението да се тори често. Освен това е добре да пресаждате цветето в по-голяма саксия, когато то се разрасне. Торете 2 пъти месечно, най-добре с разтворими торове, богати на калий и фосфор.

Температура

Гарденията не обича студа. Не допускайте температурата в помещението да пада под 18 градуса. Когато температурата е ниска, растението боледува. Колкото по-топло е, толкова по-буйна става грациозната гардения.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай