За дома

Здравословни заместители на вредните съставки в сладкарството

Печенето и приготвянето на сладкиши може да се окаже и много полезно

27.11.2014г. / 10 48ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Печенето на вкусни сладкиши и десерти е истинско блаженство за сетивата. То е не само майсторство, но и начин да изразите любовта към близките и семейството, като ги наградите с вкусни домашно приготвени печива.

Те обаче предполагат употребата на не толкова благоприятни за теглото и метаболизма съставки. Как можете да замените вредните захар, масло, наситено с мазнини мляко без да правите компромис с вкуса и текстурата на печивата си?

Неподсладено ябълково пюре вместо масло и захар

Неподсладеното ябълково пюре е чудесен заместител на захарта и маслото в пекарството. Една чаша ябълково пюре има само 100 калории, докато чаша захар има цели 700. Този вариант е най-подходящ при правенето на торти. Можете да заместите маслото или захарта в съотношение 1:1.

Пюре от банани вместо масло

Пюрето от банани е добра алтернатива на маслото. В тях има по-малко мазнини, а текстурата се запазва изцяло и действа като сгъстител на печивото. Заменете една чаша масло с една чаша пюре от банани съвсем спокойно. Те са полезни и заради наличието на калий, необходим за регулирането на нивата на кръвното налягане.

Пълнозърнесто брашно вместо бяло

Това е прост и лесен вариант да направите печивата си по-полезни. Винаги, когато можете да направите тази замяна, правете я. Пълнозърнестото брашно има много повече полезни хранителни вещества от рафинираното бяло брашно. Фибрите в него подобряват храносмилането и предотвратяват качването на излишни килограми.

Стевия вместо захар

Стевията е естествен заместител на захарта. Тя е с ниско съдържание на калории, но е около 300 пъти по-сладка от захарта без да е изкуствен подсладител. По-скъпа е от захарта, но можете да използвате много по-малко количество за подправяне на печивата и сладкишите ви.

Свързани статии

Кокосово брашно вместо пшеничено

Кокосовото брашно е с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на въглехидрати. Това го прави много по-здравословно от пшениченото. То е идеален заместител на вредното в много отношения рафинирано бяло брашно. Използва се в съотношение 1,4:1,3 чаши кокосово към пшеничено брашно.

Ванилия вместо захар

Ванилията не може напълно да замести захарта, но можете поне да намалите количеството й наполовина, а останалото да заместите с ванилия. Това ще намали значително количеството калории в печивото или сладкиша ви.

Ленено семе вместо яйца

Смесете 1 супена лъжица ленено семе с 3 супени лъжици топла вода. Разбийте добре. Сложете в хладилника за около 10 минути. Сместа е идеален заместител, еквивалент на 1 яйце.

Коментирай
Здраве и красота