За дома

Рецепта за домашно приготвен препарат за пране

Как да си направите домашен перилен препарат?

07.03.2015г. / 11 02ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Допада ли ви идеята да си правите сами препарати за домакинството? Ако сте от домакините, които обичат да се доверяват на себе си и да не залагат на купешките продукти, значи бихте се зарадвали, ако ви представим една лесна рецепта за приготвяне на домашен препарат за пране.

Много промишлени препарати за пране предизвикват алергични реакции. Други пък не изпират добре дрехите, трети развалят тъканите и цветовете.

За да сте сигурни в качеството на перилния си препарат, направете си го сами.

Какво ви трябва?

  • Калъп сапун за пране
  • Боракс (натриев борат) – продава се в аптеките
  • Натриев карбонат (калцинирана сода за измиване)
  • Ароматни масла (по избор)

Калъпът сапун е най-същественият компонент от домашния препарат за пране. Той е измиващият агент, който премахва замърсяванията от дрехите ви.

Бораксът или натриевият борат е минерал, който действа избелващо и дезодориращо.

Натриевият карбонат или калцинираната сода помага за по-задълбоченото отстраняване на замърсявания и миризми от тъканите.

Ароматните масла дават приятен аромат на препарата. Маслото от чаено дърво, например, има допълнителна полза, защото действа като дезинфектант, благодарение на антибактериалните си свойства.

Подходящо е за многократна употреба и премахва бактериите от силно замърсяеми тъкани като хавлии и спално бельо.

Съставки:

  • 1 калъп твърд сапун за пране
  • 1 чаша боракс
  • 1 чаша калцинирана сода
  • 300 мл ароматно масло по избор

Приготвяне:

Настържете сапуна с ренде. Така той става по-лесен за разтваряне дори в по-студена вода. Към сапуна се добавят две чаши вода. Сместа се загрява на средна температура на котлона като се разбърква непрекъснато.

Свързани статии

След като се получи хомогенна смес, съдът се сваля от котлона. Бораксът и содата се изсипват в течността и се разбърква много внимателно. След това се добавят още 5 литра вода към сместа.

Поставете я в голяма кофа с плътно затварящ се капак за по-лесно. Добавете ароматното масло по избор и разбъркайте. Оставете сместа да престои за една нощ, докато се охлади.

За средно замърсени дрехи слагайте по половин чаша препарат в пералнята, а за силно замърсени – цяла чаша (за една чаша се приема 200 мл).

Коментирай