За дома

Още 5 страхотни употреби на утайката от кафе

Винаги можем да добавим още супер приложения на любимата напитка!

03.06.2015г. / 17 02ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Кафето е любима напитка на милиони хора по света. Рано сутрин повечето от нас започват деня си с чаша горещо ароматно кафе.

Много пъти е ставало дума за ползите от използваното кафе. Сега ще добавим още 5 непознати употреби на утайката от кафе, на които запалените градинари ще се зарадват, но не само те! Ето защо не трябва да я изхвърляте:

Прогонва уличните котки

Ако искате да държите кварталните котки далеч от градината си, кафето ще ви помогне. Разпръснете утайка от кафе, смесена с портокалови корички около насажденията си. Това ще държи котките далеч от тях.

Знаем, че те пречат много на градинарите, тъй като ровят в пръстта и я използват като котешка тоалетна.

Контрол на мравките

Ако обичате да поддържате градината си вероятно знаете колко досадни и вредни могат да бъдат мравките.

За да ги прогоните ви е нужно кафе. Поръсете утайка от използвано кафе в близост до огражденията на градината. Утайката съдържа множество азотни съединения. Азотът изгаря фините крака на мравките, което ги държи далеч от вашата територия.

Посяване на семена

Ако искате семената ви да растат по-бързо, направете разсад в утайка от кафе. Оставете утайката да изсъхне добре. След това я смесете със семената. Засадете семената в това състояние, смесени с кафето.

Ще се убедите колко бързо ще пораснат растенията ви, а ще бъдат и по-здрави.

Свързани статии

Блестяща коса

Утайката от кафе е полезна не само в градинарството. Тя прави косата бляскава и лъскава. Намокрете косата, нанесете утайката от кафе върху навлажнената коса и разтрийте в корените. Масажирайте в продължение на няколко минути, след което изплакнете.

Елиминира миризмите

Кафето поглъща всякакви миризми от заобикалящата среда, което го прави фантастичен естествен дезодорант.

Оставете утайката да изсъхне. След това я изсипете в чаша и я оставете в хладилник или фризер. Кафето веднага ще елиминира миризмите от хладилника, особено ако в него държите агресивно миришещи продукти като лук, чесън, сирене и други.

Коментирай