За дома

Как да отглеждаме агератума?

Агератум –пухкав и неувяхващ

19.07.2015г. / 13 47ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Агератумът е прекрасно градинско и саксийно цвете. Миниатюрните му пухкави цветчета са неповторима украса за дома и градината.

Родината му е Централна Америка, а семейството, към което се числи – Астрови. Името на агератума на гръцки означава – „който не старее“.

Агератумът е многогодишно растение по същество, но у нас се отглежда като едногодишно заради климатичните условия. Височината на агератума не надвишава 50 см. Растението се разклонява много бързо и много пищно.

Цветовете му са обагрени в лилаво, розово и синьо. Приличат на малки пухкави щитчета. Ароматът на агератума е много приятен. Цъфти от пролетта до началото на есента. Тъй като образува много семена, размножаването му за следващата година е лесно.

Почва


Почвата за агератума трябва да е лека, неутрална и умерено плодородна. Ако прекалите с минералното подхранване, растението развива много силна стъблена и коренова система за сметка на цъфтежа.

Поливане

Поливането трябва да е обилно, но и трябва да се внимава да не подгизне, защото не понася силно влажни места. Най-добре поливайте тогава, когато забележите, че горният слой на почвата е засъхнал напълно.

Торене


Подходящи са минералните торове, но без да се прекалява.

Светлина

Агератумът предпочита силна и пряка светлина. Всяко изложение е подходящо, освен северното.

Температура

 

Свързани статии

Оптималната температура, при която вирее най-добре, е 22-25 градуса.

Размножаване

Размножаването е най-лесно чрез семена или резници. Резниците се взимат през март и април. Вкореняват се много лесно при температура от 20-22 градуса.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай