За дома

Още нови невероятни употреби на готварската сол

За какво не сте се сетили да я използвате?

07.08.2015г. / 09 04ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Готварската сол е неизменна част от ежедневието. Тя подправя почти всяко наше ястие, дори сладкишите и печивата

Но солта, както знаем, има много повече употреби и свойства. Няма да преговаряме познатите, а ще ви представим нови начини, по които можете да използвате солта извън предназначението й.

Солта кара разбитите на сняг белтъци да се стягат още по-добре и по-бързо. Добавете само една малка щипка сол и ще се убедите колко стегната ще стане сместа ви!

Ако ледът през зимата ви завари неподготвени и още не сте се заредили с морска сол за размразяване на стълбището пред блока – не се бойте! Готварската сол върши същата работа. За спешни случаи тя е чудесен начин да премахнете леда от прилежащите площи към жилището ви.

Когато сотирате патладжани или тиквички знаете, че те пускат много сок. За да предотвратите разкашкването на ястието ви предварително намажете със сол зеленчуците. Така течността ще се отцеди предварително, а не по време на готвенето.

С помощта на солта можете да направите пилешкото или пуешкото си месо по-сочно. За целта трябва да намажете добре месото отвън и отвътре със сол, а не просто да поръсите. 

Солта премахва лепкави остатъци по ютията. Наслагванията от влакна и загорели текстилни остатъци могат да увредят дрехите, които гладим в момента. Преди да започнете да гладите загрейте ютията

Изсипете готварската сол върху лист хартия и плъзнете ютията. Направете това без пара. Залепените остатъци ще останат по хартията. 

Можете да премахнете мръсотията и наслагванията от пестициди по зеленчуците и плодовете с помощта на солта. Просто не ги мийте под течаща вода, а в разтвор от добре подсолена вода, след това изплаквайте с течаща.

Солта помага и за отпушване на запушена канализация. Изсипете гореща вода с разтворена в нея половин чаша сол за литър.

Свързани статии

Съвет отново за през зимата – солената вода помага за предотвратяване на обледеняването на автостъклата. Разтрийте обилно стъклата със солен разтвор. Разтворете 2 супени лъжици сол в 1 литър гореща вода. Избършете със суха кърпа. 

Солта премахва много успешно наслагванията от червено вино по чашите. Някои сортове вино оставят доста червени петна, които обаче можете да премахнете много лесно със сол. Просто изсипете една лъжичка сол върху петното и много бавно налейте гореща вода, за да не спукане чашата. 

Няколко лъжички сол към водата прави яйцата идеално здрави при варене. Край на счупените черупки за Великден!

Ако прибавите сол към кофичката за лед за шампанското ви ще се убедите колко по-бързо се изстудява то! Необходими са само 10 минути и бутилката е готова за отваряне!   

Коментирай