За дома

Хемерокалис – едно от най-лесните за отглеждане градински цветя

Цветовете му цъфтят за ден, но са едни от най-красивите!

21.10.2015г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Хемерокалисът е прекрасно и много нежно многогодишно цвете. Произхожда от Източна Азия, а семейството му е Лилиеви. Много прилича на градинския лилиум или крем, както нашите баби го наричат.

Хемерокалисът има много разклонени и бухнали дълги и мечовидни листа, които започват от самата почва. Цветовете цъфтят само през деня, като интересен факт е, че няма цвят, който да се задържи повече от един ден.

Името на хемерокалиса идва от гръцки език и означава „дневна красота“ – „хемера“ – ден и „калос“ – красота.

Макар и живи само за ден, цветовете му са невероятно красиви, пухкави, разноцветни и неравноделно разположени. Хемерокалисът цъфти в розови, жълти, оранжеви, червени и бели цветове. Срещат се и немалко смесени разцветки.

Хемерокалисът е изключително лесен за отглеждане. Поради непретенциозността си той се използва за озеленяване на негостоприемни за други видове растения почви. Хемерокалисът вирее както на екстремно сухи, така и в заблатени почви.

Местоположение

Няма значение какво място ще изберете за хемерокалиса. Той може да расте на сухи и на задържащи вода места. Цъфти еднакво добре както на пряка слънчева светлина, така и на сянка.

Светлина

За хемерокалиса няма значение дали ще е разположен на пряка или непряка слънчева светлина. Лесно се приспособява, така че дори да промени свежестта си при известни промени, то ще е за кратко.

Въпреки това при прекалено силно и постоянно излагане на пряка слънчева светлина, особено през лятото, хемерокалисът прецъфтява твърде бързо.

Поливане

Хемерокалисът има много силна и здрава коренова система, която помага на растението да извлича вода от дълбините на почвата. Това позволява поливането да се случва от време на време. За хемерокалиса няма никакво значение дали почвата на повърхността е засъхнала или не.

Почва

Хемерокалисът вирее във всякакъв вид почва. Няма никакви претенции. Най-добре му се отразява обикновената градинска почва.

Наторяване

Няма нужда.

Свързани статии

Размножаване

Размножаването става чрез разделяне на коренищата. Тъй като те се разрастват екстремно бързо, в даден момент ще се озовете в „окупирана“ от хемерокалис градина. Затова размножаването чрез разделяне на коренищата е най-ползотворно и лесно.

Добре е да правите това през есента или в ранна пролет. Новите коренчета се засаждат на около 30 см разстояние едно от друго, за да имат място за разширение.

Коментирай