За дома

Момина сълза – крехка, нежна и уханна

Как да отглеждаме момината сълза?

07.12.2015г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Момината сълза е изключително нежно и красиво цвете. Именно заради това свое качество тя често е предпочитана за булчински букети.

Родината на момината сълза е Средиземноморието, топлите и тропически райони на Азия. Среща се повсеместно и в долините на Европа. Момината сълза е едно от най-любимите пролетни цветя не само заради изящния си цвят, но и заради силното си приятно ухание.

Момината сълза е многогодишно растение, което цъфти почти по цялата дължина на стъблото. Листата й са яркозелени, широки и продълговати, играещи роля на защитници на крехкия цвят, който задължително цъфти в бяло. В много редки случаи има лек лилав оттенък.

Местоположение и светлина

Момината сълза не обича прекалено пряката светлина. Добре е да я засадите или поставите на непряка, обилна светлина и лека шарена сянка. В случай, че не можете да осигурите такова място трябва да се отбележи, че момината сълза понася и плътна сянка.

Температура

Оптималната температура за момината сълза е от порядъка на 20 – 28 градуса.

Поливане

Момината сълза се полива обилно и редовно както през пролетта, когато цъфти, така и през летните жеги. За целта е важно почвата да е с добър дренаж.

Почва

Почвата за момината сълза е добре да е много богата на хранителни вещества. Важно качество на почвата е да е добре затоплена, най-вече напролет, когато растението избуява и цъфти. Почвената смес трябва да е с много лека киселинност и добре обогатена с оборски тор.

Свързани статии

Размножаване

Най-лесно размножаването на момината сълза става чрез разделяне на коренищата. Това се прави през есента, когато стъблата и корените са изсъхнали. Всяко ново растение се пресажда в лехичка на разстояние 30 см от другите.

Почвата за младите момини сълзи, които сте решили да отглеждате в саксия е добре да бъде смес от торф, трици и лиственица. Температурата за младите растения не трябва да пада под 22 градуса. Добре е да се държат на тъмно и да се поливат достатъчно.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай