За дома

Досадни домакински задължения, които са полезни за здравето

Оправяйте си леглото всеки ден, ако искате да сте продуктивни!

22.12.2015г. / 16 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

В ежедневието си правим неща, които не са ни особено приятни. Чистенето, миенето на съдове, подреждането на дома – всички тези домакински задължения понякога са ни толкова противни, че когато дойде време да се включим в домашната работа ни призлява!

Скорошно проучване от Университета във Флорида показва обаче, че точно тези неприятни задължения намаляват тревожността и подобряват здравословното състояние. Така че, следващия път, когато се нацупите, че трябва да чистите, просто вижте кои ежедневни дейности влияят най-добре на здравето ви и си помислете пак!

Оправянето на леглото сутрин стимулира продуктивността

Този ритуал е омразен не само за децата, но и за хиляди възрастни. Толкова е досадно, че просто някои хора ненавиждат оправянето на леглото.

Вместо да пропускате оправянето на леглото рано сутрин се погрижете за здравето си. Учените са доказали, че чрез този досаден за мнозина ритуал се стимулира продуктивността. Ако искате денят ви да е по-успешен както в работата, така и в личните моменти – оправяйте си леглото. Отнема само няколко минути, а влияе добре на настроението и нагласата!

Почистването на двора или дома пази от инфаркт

Мързи ви да изчистите вкъщи, да разтребите двора, да изметете падналите листа или пък да пребоядисате и освежите стените?

Лоша работа, защото всички тези иначе досадни дейности ви предпазват от инфаркт и сърдечносъдов инцидент, пише rd.com. Според едно шведско проучване, рискът от инфаркт при възрастни хора намалява с 30%, ако те се движат в дома си и изпълняват домашните си задължения, отколкото да се обездвижват.

Почистването на кухнята ви кара да отслабвате

Кухнята е мястото, където обикновено се напълнява, ако не се внимава какво се яде. Но редовното й почистване има обратния ефект – кара ви да слабеете.

Това е така, защото чистенето на кухнята си е наистина трудоемко. Почистването на изцапаните уреди, миенето на съдовете, чистенето на замърсените плочки около печката, шкафовете, пода – изобщо, работата е наистина тежка и при извършването й се изгарят много калории.

Почистването с вода и лимон подобрява настроението

Цитрусовият аромат има свойството да подобрява настроението и да ни кара да се чувстваме по-щастливи. Това показват данните от изследване, проведено в Япония. Физическата активност при почистването най-вече с цитрусови препарати или натурален лимон въздейства и при депресия, безпокойство, тревожност, умора, гневни изблици.

Косенето на тревата ви прави по-щастливи

Косенето на тревата е трудна задача, с която обаче и жените могат да се справят. Трудно е само докато започнеш да го правиш. Е, не е лесно и самото косене, но пък крайният резултат повишава серотонина и ви кара да се чувствате щастливи при красивата гледка.

Отглеждането на плодове и зеленчуци намалява риска от депресия

Норвежко проучване доказва връзката между отглеждането на плодове и зеленчуци и намаления риск от депресия. Не само яденето на пресни плодове и зеленчуци е от значение за здравето. Отглеждането им е не по-малко полезно.

Сливането с природата намалява нуждата от прием на антидепресанти, повишава хормоните на щастието и ускорява метаболизма.

Коментирай