За дома

За Коледа можете да увеличите семейството си с робот

Уникални работливи машинки почистват вместо вас

23.12.2015г. / 10 57ч.
Михаела Лазарова
Снимка: iRobot

Снимка: iRobot

Стремглавото развитие на новите технологии вече не е новина и изненада. Затова и днес все повече си говорим за роботи и за изкуствен интелект в сегашно време. Умните машини вече са част от личния ни свят, ежедневието и общуването.

И ако преди 20 години си представяхме роботи хуманоиди, които ни помагат или заплашват, то към днешна дата сме готови да приемем малките роботизирани прахосмукачки като член на семейството и дори да им дадем имена.

Малките и работливи машинки на iRobot, са с висока проходимост в домашни условия.

Те почистват подовите настилки сами, ориентират се в помещенията и събират прах и отпадъци дори на най-трудно достъпните места. Не се страхуват от таласъмите, които живеят под детското креватче. Не се притесняват при среща с множество кабели от компютри, телевизори и озвучителни системи.

Преборват се даже с ресните на килимите, които упорито опитват да превземат чистещите им четки. Първите прахосмукачки роботи Roomba са създадени още през 2002 г. и вече са част от домовете на над 14 милиона семейства по света.

Но защо ги наричаме новите членове на семейството? От една страна те вършат отлична работа, като отменят човека напълно и удължават значително времето между две основни почиствания. От друга – размерът и поведението им в дома като самостоятелното придвижване и прибиране на зарядната станция или лекото побутване в краката на хората, напомнят много на поведението на домашен любимец.

Затова и те често са приемани именно като такива, получават имена и съответно отношение. Роботите почистват меките и твърди подови настилки напълно самостоятелно. Докато те работят, Вие можете да се наслаждавате на любимите си занимания или да прекарате времето си с близките си. Не е нужно дори да сте си вкъщи.

Почти няма да срещнете собственик на Roomba, който да не обгрижва робота си с огромно внимание. И всичко това е съвсем очаквано, защото Roomba не просто Ви помага, тя върши работата вместо Вас!

Коментирай