За дома

Как да запазим пуловерите като нови?

Правилно съхранение на зимните пуловери, за да им се радваме повече време

08.01.2016г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

През зимата топлите пуловери ни спасяват от студовете и ледения вятър. Но качествените вълнени пуловери се нуждаят от специална грижа, за да имат дълъг живот. Какво трябва да знаете за поддръжката на пуловерите си, за да ви служат и да ви топлят през дългата студена зима?

Направете издърпаните конци невидими

Ужасно досадно е, когато на любимия ви пуловер се появи огромен издърпан конец прежда. Как да не ви хване яд!

Лесно можете да поправите този проблем. Преди всичко не бързайте да дърпате конеца, защото останалата прежда ще се набръчка или ще се пусне бримка, която ще се превърне в дупка.

Вземете игла за плетене с кука. От обратната страна на пуловера внимателно хванете издърпания конец. След това го вмъкнете навътре. Завържете на възел, за да не се изплъзне отново. Не е нужно да отрязвате излишната част от конеца. Тя няма да пречи.

Отървете се от топчетата, които правят пуловера да изглежда овехтял

От носенето, прането и триенето в другите дрехи пуловерите получават онези ужасни малки висящи топчета. Не бързайте да ги скубете с пръсти, защото ще повредите тъканта или ще издърпате конец!

Вместо това вземете една стара самобръсначка и буквално обръснете излишните топчета. Разпънете пуловера на гладка повърхност и минете засегнатите участъци със самобръсначката. Лесно и ефективно!

Ръчното пране е най-полезно

Всяка домакиня мрази ръчното пране. Трудоемко е, хаби се излишна вода, пък и изцеждането е трудно. Но ако искате пуловерите ви да бъдат като нови за по-дълго време, не трябва да ги перете в пералнята, пък било то и на кратка програма за вълна. Това просто ги съсипва по-бързо и скъсява живота им.

Ръчното пране с хладка вода е единственият добър начин да запазите пуловерите си здрави и пухкави.

Не ги окачвайте на закачалка

Голяма грешка е да провисвате пуловерите си на закачалка в гардероба. Така увреждате преждата, правите ги да изглеждат раздърпани и стари. Вместо това винаги отделяйте по един рафт от гардероба, на който да сгъвате прилежно пуловерите си. Така ще запазите формата и качеството им.

Правилно съхранение

Не забравяйте да опаковате пуловерите си в найлонови вакуумни торби, когато спрете да ги ползвате. Така ще запазите цветовете, текстурата, пухкавостта на пуловерите и най-вече ще ги предпазите от молци и други насекоми.

Снимки: iStock

Коментирай