За дома

Как да почистим солни и мазни петна от велур?

Велурените обувки и дрехи изискват специално внимание

13.01.2016г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Велурът е много елегантен и интересен. Обувките, дрехите и мебелите от велур са красиви и различни от конвенционалната гладка кожа. За съжаление, през зимата велурените обувки и дрехи страдат много от атмосферните условия и пътната настилка.

Обувките и ботушите от велур попиват солта от снега през зимата и се сдобиват с ужасни бели петна, които са изключително упорити. Велурът попива много силно и мазни петна, а мръсотията е трудна за премахване, когато веднъж е засъхнала върху него.

Как да почистим велурените си обувки и дрехи?

Премахване на солни петна от велурените обувки

В никакъв случай не опитвайте с вода и сапун, защото ще разнесете солта върху цялата околна повърхност на велура и тя ще побелее. Ако ще е вода, най-добре тя да е чиста. С помощта на навлажнена гъбичка за обувки втрийте добре, за да разтворите солта.

По-добрият начин е да разтворите във водата малко оцет. В една чаша вода разтворете ½ чаша ябълков оцет. Разбъркайте добре, напоете гъбата и разтрийте засегнатите места върху велура.

Оставете да изсъхне на стайна температура – никога върху парното, защото така ще съсипете кожата.

Премахване на мазни петна от велурените обувки

Понякога се случва мазно петно да се озове върху любимите ви обувки или ботуши от велур. Той е мек и има множество власинки, които много лесно попиват мазнината.

Затова не бързайте да триете с мокри кърпички и други подръчни материали, а изсипете царевично брашно върху мазното петно, така че много плътно да покрие участъка.

Оставете така няколко часа до пълното попиване на мазното петно. След това изплакнете с вода и разрешете велура с подходяща четка.

Премахване на мръсни засъхнали петна от велурените обувки

За тази цел най-вероятно ще ви трябва специален почистващ спрей за велур, снабден с четка. След като напръскате и изчакате спреят да подейства, премахнете замърсяванията с четката както е указано на опаковката.

Свързани статии

Съхранение на велурените обувки

За да се радвате на прекрасните си и елегантни велурени обувки и дрехи, никога не ги дръжте в найлонови торби, когато не ги ползвате. Найлонът запарва кожата, захабява я, кара я да се напуква и съкращава живота й.

Велурът има нужда да „диша“, затова го съхранявайте в проветриви помещения, без да го покривате с нищо. Така ще се радвате на качествата му дълги години.

Снимка: iStock

Коментирай