За дома

5 неща в дома, които ви стресират

Стресът може да ни е таен гост без да забелязваме

24.02.2016г. / 16 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Стресът е навсякъде около нас. Често мислим, че той е провокиран от външни фактори като забравяме собствения си дом. Стрес може да се нагнети в организма и от домашната обстановка. Това допълнително отслабва защитните сили на организма и ни прави болни и неенергични.

Кои са нещата в дома ви, които неочаквано повишават нивата на стрес в тялото?

Бъркотията

Не си мислете, че разхвърляната стая или хол просто дразнят погледа ви. Те наистина се отразяват на здравословното ви състояние като повишават нивата на стрес. Мръсните съдове, разхвърляните дрехи по дивана, играчките на децата по пода – всичко това ви се отразява много зле, колкото и да не го осъзнавате.

Силният звук на телевизора

Често пъти пускаме телевизора за фон, докато правим нещо друго. Ако правим нещо шумно, не чуваме телевизора. Съответно го увеличаваме до дупка, за да доловим нещо от това, което се излъчва.

Цялата тази какофония се отразява на мозъка и нивата на стрес в тялото. Ако се съсредоточите да гледате нещо с интерес и нормални нива на звука, няма да ви се отрази зле.

Нездравословната храна

Качването на килограми се случва в голяма степен благодарение на стреса. Нездравословната храна, която поглъщате всеки ден, повишава нивата на стресовите хормони в тялото като го кара да трупа мастни запаси.

Чрез повишаване нивата на здравословните витамини и минерали в организма не само ще успеете да се отървете от излишното тегло, но и ще редуцирате стреса.

Огледалата

Огледалата са прекрасен избор за интериора на един дом. Те са и необходими, за да се огледаме преди да излезем. Все пак външният вид има нужда от крайно одобрение.

Ако обаче имате забележки към тялото си, не харесвате нещо във външния си вид, прекаленият брой огледала в дома може да ви се отрази негативно. Премахнете някои от огледалата, които смятате за излишни. Заместете ги с други аксесоари за дома.

Неоправеното легло

Ставате рано сутрин, правите си кафе, взимате душ, едва остава време за закуска, а трябва да оправяте и легло!

Много често за последното не остава време. Прибирате се и заварвате същия безпорядък в спалнята. Независимо от факта, че не осъзнавате как ви действа това, то все пак действа. Според много изследвания неоправеното легло повишава нивата на стреса в организма и намалява енергията през деня.

Снимки: iStock

Коментирай