За дома

Ето колко често трябва да сменяте гъбата за съдове!

Гъбите са един от най-големите развъдници на бактерии

11.08.2017г. / 09 42ч.
Илияна Николова
Снимка: maxpixel

Снимка: maxpixel

Колко често сменяте гъбата за миене на съдове?

Повечето хора не се замислят колко вредна е тя за здравето им. Сменяме я едва, когато започне да се къса и да овехтява. Малко са домакините, които изхвърлят старата си гъба всяка седмица или максимум на две седмици. Но трябва да се поучим от тях.

Пресни храни, които не трябва да се съхраняват заедно

Екип от немски учени направили експеримент като анализирали 14 употребявани кухненски гъби, събрани от домакинства в югозападна Германия. Те открили, че гъбите са дом на неочаквано голям брой бактерии.

Изследователите смятат, че е безпредметно да се опитвате да перете гъбата с препарат, надявайки се, че ще я направите по-чиста и безвредна за здравето. Бактериите в домакинските гъби са устойчиви на гореща вода и препарати. Затова най-доброто, което можете да направите, е да ги сменяте по-често.

За по-честа смяна учените считат веднъж на най-много 14 дни като това е абсолютният максимум.

Скъпоструващи грешки, които правим при пазаруване

Свързани статии

Предишни изследвания показват, че кухненските гъби съдържат най-голямо количество коли бактерии – широк клас бактерии, намиращи се в човешките и животинските изпражнения или така наречените фекални бактерии. Най-разпространена сред тях е ешерихия коли.

Но новите проучвания сочат, че освен E. coli в гъбите се съдържат много други болестотворни микроорганизми.

Всъщност, в цялата кухня има повече бактерии, отколкото в тоалетната и банята. Ние смятаме тях за източници на бактерии, но по-голямата заплаха се крие там, където не я очакваме.

Ако искате да имате по-чисти съдове и да се радвате на по-добро здраве, сменяйте гъбата си веднъж седмично за по-сигурно.

Коментирай