За дома

Кой е най-добрият начин да измиете плодовете от пестицидите?

Науката говори

23.12.2017г. / 09 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Научно доказан факт е, че пестицидите са вредни за здравето. Те се премахват трудно от плодовете и зеленчуците. Много хора просто изплакват набързо продуктите преди консумация. Достатъчно ли е това?

За да предпазите себе си и любимите си хора от вредното влияние на пестицидите, се нуждаете от малко научно доказана кухненска магия.

Кой е най-добрият начин да премахнете пестицидите от плодовете и зеленчуците?

Скорошно проучване по темата, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry констатира, че най-добрият начин да отстраните пестицидите от продуктите е содата за хляб.

Учените приложили 3 метода на отстраняване на вредните химикали – белина, сода за хляб и чиста вода.

Белината, разбира се, се прилага от учените единствено за целите на проучването. Те не препоръчват обработката на плодовете и зеленчуците с нея в домашни условия.

Кокосова паста за бели зъби и свеж дъх

След проведените тестове учените установили, че содата за хляб отстранява най-успешно пестицидите от продуктите.

Как да премахнем нитратите от зелените салати?

Една чаена лъжичка сода, разтворена в чаша вода има силата да неутрализира успешно по-голямата част от употребените върху плодовете и зеленчуците пестициди.

Изследването констатира, че именно содата ефикасно премахва конкретно два от най-често употребяваните химикали за обработка на продуктите – тиабендазол и фосмет. Ето защо содата няма да има същия мощен ефект при прилагане срещу друг вид пестициди, смятат учените.

Коментирай