За дома

Храни, които никога да не замразявате

Защо е вредно да стоят във фризера

14.04.2018г. / 07 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато имаме храни, които възнамеряваме да съхраним за по-дълго, ги поставяме във фризера. Това е най-лесният и удобен начин да запазим продукти за дългосрочно ползване.

Някои храни обаче не трябва да бъдат замразявани. Престоят им във фризера уврежда тяхната структура и разваля вкусовите и хранителните им качества.

Как правилно да съхраняваме храната в хладилника?

Кои са тези храни?

Прясно мляко

Много съвременни майки се осланят на фризера, когато трябва да съхраняват задълго кърмата си. Хора, които пък се снабдяват с домашно прясно мляко в големи количества, също ползват фризера като начин да запазят прясната продукция дълго време.

Млякото обаче не трябва да се замразява, защото водните и протеиновите му молекули се разделят при минусови температури. Ето защо след размразяване то губи качествата си, дори лесно може да се пресече.

Картофи

Картофите съдържат големи количества вода в състава си. Затова след размразяване те омекват и се скапват лесно. Освен това вкусът им не е същият.

Пържени храни

Ако ви е останала някаква пържена храна, не я слагайте във фризера. След размразяването ѝ тя ще бъде мека и с текстура повече на каша, отколкото на хрупкав пържен продукт, каквато е била преди това.

Плодове и зеленчуци, които нямат място в хладилника

Яйца

Суровите яйца не трябва да се замразяват, защото водата в техния състав се разширява при замразяване и оказва влияние върху черупката. Това предизвиква по-лесно навлизане на бактерии в яйцето, както и риск от напукване и счупване.

Меки сирена

Да съхранявате меки сирена във фризер е като да замразявате мляко вътре. Компонентите им се разделят при процеса на замразяване, след което качеството на сирената се разваля.

Сурови плодове и зеленчуци 

Не мислете, че като ги замразите ще удължите трайността им. Напротив, водата в тях замръзва, а след това при размразяване може да останат кристалчета. Продуктите омекват и бързо се скапват.

Тестени изделия 

Готови сладкиши, паста, тестени печива не трябва да се замразяват. Тестото губи своята еластичност, хрупкавост и пухкавост. Става меко, ронливо и омекнало.

Храни, които не трябва да съхранявате в хладилник

Меса, които вече са били замразявани 

Веднъж размразено, месото и рибата трябва да се сготвят. Не можете да ги замразявате повторно, защото в тях вече може да има потенциално опасни бактерии.

Коментирай
Свободно време