За дома

Плодове и зеленчуци, които нямат място в хладилника

Кои са те и защо не трябва да бъдат охлаждани

25.03.2018г. / 16 44ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Повечето от нас имат навика да слагат всичко в хладилника. Така смятаме, че ще запазим храната и продуктите свежи за по-дълго. Някои плодове и зеленчуци обаче нямат абсолютно никакво място в хладилника. Кои са те и защо?

Плодове с костилки

Плодовете с костилки (праскови, кайсии, череши, нектарини, сливи) нямат място в хладилника. Те са по-твърди и месести и текстурата им е създадена да издържа на по-високи температури. В хладилника те ще измръзнат, което ще отнеме сладостта и сочността им.

Диня и пъпеш

Ако искате да запазите и дори увеличите аромата и вкуса на пъпешите и дините, дръжте ги извън хладилника. Изследванията показват, че съхранението на пъпешите и дините на стайна температура запазва и антиоксидантите в тях. Охлаждайте с ледена вода непосредствено преди консумация. Ако все пак ги държите в хладилника, не ги оставяйте нарязани там. Така ще се увеличи рискът от навлизане на бактерии от хладилника.

Домати

Ако доматите са кисели, още по-зле! Сладките и киселите домати нямат място в хладилника, ако искате да се радвате на вкусовите им качества. Избягвайте съхранението на домати в хладилника, ако не са напълно узрели. Това е от решаващо значение за ензимите в тях, не само за вкуса им.

Изключение правят само презрелите домати, които задължително се съхраняват в хладилник.

Ябълки

При ябълките реално няма проблем да стоят както в хладилника, така и извън него. Просто няма абсолютно никаква нужда да ги държите там. Те са едни от най-издръжливите плодове, което прави излишно съхранението им в хладилник. Освен това ябълките отделят газ, който може да накара други плодове и зеленчуци в хладилника да се скапят. Винаги ги дръжте отделно от останалите продукти.

Свързани статии

Авокадо

Охлаждането в хладилник при повечето плодове и зеленчуци, както при авокадото, спира процесите на зреене. А както знаем, авокадото зрее бавно. Ако искате да го консумирате по-скоро след като сте го купили, дръжте го на открито, а не в хладилник.

Банани

Бананите спират да зреят в хладилника и остават твърди. Те губят сладостта си и текстурата им остава хрупкава, а не мека и месеста, каквато трябва да бъде.

Снимки: iStock

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
*** ( преди 5 години )
Колко интересно... От изброените само ябълките не държа в хладилника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар