За дома

Как да направим пролетно чистене без преумора и стрес

Няколко съвета, за да се подготвим за голямото пролетно чистене

29.03.2018г. / 10 34ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

С настъпването на пролетта все по-често се замисляме за едно немного приятно домакинско задължение, а именно голямото пролетно чистене. То най-често е основно, тъй като след дългата и студена зима са се натрупали доста излишни предмети за изхвърляне и цялостно почистване. За да се подготвите за този момент, но и да избегнете по възможност стреса, опитайте тези няколко съвета.

Изхвърлете излишните неща още в началото

Много по-лесно е да се чисти бързо и ефективно, когато още в самото начало сте отделили ненужните предмети и дрехи, и сте ги подготвили за боклука.

Включете конкуренция

Обикновено мъжете много обичат да коментират и да правят забележки, докато жените се занимават с подреждането на дома. За да си помогнете този път, направете си дуел – кой ще подреди по-бързо и практично от другия? Можете да се обзаложите на нещо – пари или друга награда. Състезавайте се и си разпределете зоните за чистене. Така ще си помогнете и няма да вършите всичко сама.

>> Какво в дома може да почистите за 5 минути <<

Планирайте чистенето рано

Настройте се психически за голямото чистене и започнете рано сутринта. Преди обед сте по-активни и ефективни, затова се концентрирайте и опитайте да свършите основните дейности до следобеда, за да се насладите на заслужената почивка.

>> Чистили сте дома си грешно цял живот? Опитайте това! >>

Наградете се с почивки

Пролетното чистене не е от любимите ни неща, това е повече от ясно. Но е изключително необходимо за домашния уют, чистотата и най-вече, прочистването от излишни вещи. За да избегнете обаче преумората, награждавайте се с малки удоволствия по време на процеса. Например, чистите и подреждате един час – задължително 15 минути почивка с кафе и нещо малко за закуска.

>> 10 нестандартни употреби на пастата за зъби>>

Използвайте микрофибърни кърпи вместо хартия

С влажни микрофибърни кърпи се чистят и дезинфекцират подове, ъгли, стъклени повърхности и теракот, като се елиминира необходимостта от ползване на други продукти за чистене. Освен това ви излизат доста евтино като разход, тъй като могат да се използват многократно след хубаво изпиране.

Измийте банята, докато къпете децата

За да си помогнете с банята, която е сред най-досадните помещения за чистене, направете го, докато къпете децата. Използвайте времето, в което те се плицикат в коритото и измийте тоалетната, мивката, защо не и пода? Така за уикенда ще сте с едно помещение по-малко за чистене.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати