Зелено

Чистили сте дома си погрешно цял живот? Опитайте това!

Няколко лесни трика за почистване без препарати

19.09.2016г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Повечето начини за чистене сме възприели от своите родители или близки. Много често не се замисляме дали това, което правим е правилно и най-вече ефективно. Методите ви за чистене могат да се окажат наистина погрешни.

За да направите дома си още по-чист по ефикасен и лесен начин, вижте кои са грешните методи за чистене, които повечето от нас са прилагали цял живот!

Дъските за рязане

Препаратът за съдове не е особено ефикасен, що се отнася до дъските за рязане. Бактериите и мръсотиите, които се събират в прорезите и цепнатините могат да устоят на сапуна и гъбата.

Ето защо по-добре е да използвате лимон и сол. Тези две агресивни съставки ще проникнат в дълбочина в цепнатините и ще премахнат натрупаните бактерии. Посипете със сол обилно цялата дъска, след това разтрийте щателно повърхността ѝ с парче лимон.

Фурна

Фурната е толкова трудна за почистване, а толкова лесно се цапа. Почти след всяко готвене се налага да се чисти. Спрете да търкате с агресивните препарати до припадък. Има по-лесен начин за почистване на фурната.

Направете паста от вода и сода за хляб. Намажете цялата вътрешна повърхност с нея и оставете да подейства известно време. Може да я оставите и цяла нощ. След това забършете с мокър парцал старателно. Ако се налага напръскайте и с ябълков оцет. Той ще допринесе за разграждането на натрупаните и загорели мазнини.

Засъхнала мръсотия и нагар по тавите след печене

Пекли сте някакво печиво или ястие и естествено по тавата има много твърди остатъци. Те трудно се отстраняват със сапун или препарат за съдове.

Затова си направете смес от ¼ чаша сода за хляб и толкова кислородна вода, че да се получи паста. Прибавяйте по малко от кислородната вода, докато уцелите гъстотата на консистенцията. След това почистете съдовете и тавите с пастата. Ще блеснат като нови!

Матрак

Матракът е мястото, където се събират множество микроскопични бактерии и акари, незабележими с просто око. Почистването му не е особено лесно.

За да го обезпаразитите и почистите посипете сода за хляб. Оставете я да подейства известно време. След няколко часа минете старателно с прахосмукачката, за да отстраните содата и мъртвите микроорганизми.

Отлагания от котлен камък върху душа

Металните повърхности в банята лесно се окисляват и се натрупва котлен камък. Вместо да търкате с препарати, които увреждат кожата на ръцете и влияят върху дихателните пътища, почистете душа и чешмите лесно и натурално.

Изсипете ябълков оцет в найлонова торбичка. Завържете я около главата на душа и я оставете така за около час. След това я свалете и забършете с мокра кърпа. Металната повърхност ще блесне до неузнаваемост.

Ренде

Рендето е труден за почистване уред, особено след стъргане на сирене, кашкавал и други меки и полепващи продукти.

За да го почистите лесно след сиренето настържете и един суров картоф. Оксаловата киселина в него ще отстрани лесно лепкавите и мазни остатъци.

Микровълнова

Микровълновата печка се цапа лесно, особено ако ястието, което претопляте в нея опръска стените ѝ. За да ги почистите лесно поставете чаша с вода и оцет в микровълновата. Пуснете я на 3 минути и след това забършете с мека кърпа. Става лесно и за няколко минути.

Четка за зъби

Вярно е, че четката за зъби трябва да се сменя често, но преди да побързате да я изхвърлите след 4 седмици ползване, удължете живота ѝ.

Почистете четката за зъби като я потапяте редовно в чаша ябълков оцет. Оставяйте я така за през нощта. Това ще убие микробите по нея.

Снимки: iStock

Коментирай