Свободно време

Има 6 вида любов според древните гърци

Те важат и до днес

10.04.2018г. / 09 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любовта е нещо, без което не можем... Откакто свят светува, тя е движеща сила. Колко вида любов мислите, че съществуват? По този въпрос още древните гърци са разсъждавали и са разграничили 6 вида любов, които важат и до днес. Вижте кои са.

Ерос или сексуална страст

Първият вид любов е ерос, кръстена на гръцкия бог на плодородието. Гърците я свързвали с идеята за сексуална страст и желание. Но еросът е била възприемана и като опасна, огнена и ирационална форма на любов, която може да те обземе и да те притежава – отношение, споделено много по-късно от духовни мислители, като например християнският писател С. Луис.

Ерос е била приемана и като загуба на контрол, което плашело гърците. Днес всички искаме да се влюбим лудо, страстно, а подобна любов ни кара да губим контрол върху себе си.

Ако правите тези неща, няма да се влюбите скоро

Филия или дълбоко приятелство

Второто разнообразие на любовта е било наречено филия или приятелство, което гърците оценявали много повече от основната сексуалност на еросите. Филия се отнасяла до дълбокото приятелство, което се развива между братя, които се сражавали на бойното поле.

С нея се доказвала лоялност към приятелите, жертвата, която правиш за тях, както и емоциите, които споделяш.

Всички ние можем да се запитаме колко от тази приятелска филия имаме в живота си. Това е важен въпрос. С колко от приятелите ни в социалните мрежи и извън тях например имаме филия?

Лудус или игрива любов

Това е идеята на гърците за игрива любов, която се отнася до привързаността на децата или младите любовници. Всички сме имали така да се каже вкус във флиртуването и „дразненето“ в ранните етапи на връзката. Но ние също живеем в нашата лудус, когато сме с приятели, смеем се, танцуваме в някой бар.

Танцуването с непознати може да бъде крайната лудическа активност, почти играещ заместител на самия секс.

10 неща, които правят интелигентните хора нещастни

Агапе или любов към всички

Четвъртата любов, а може би най-радикалната, гърците нарекли агапе или безкористна любов. Това е любов, която достига до всички, независимо дали са членове на семейството или не толкова близки хора.

С. Луис нарича това „любовна дарба“ – най-висшата форма на християнска любов. Но това се проявява и в други религиозни традиции, като например идеята за metta или „универсална любезна благост“ в будизма на Theravada.

Доколко днес сме съпричастни и сме склонни да се грижим и помагаме на познати и непознати?

Прагма или продължаваща любов

Това е зрялата любов, известна като прагматика. Дълбоко разбиране, което се развивало между двойките с дълъг брак.

Прагма е правенето на компромиси, което подпомага взаимоотношенията да се развият с течение на времето и партньорите да покажат търпение и толерантност. Влюбени в любовта, дарявайки любов, а не само очаквайки да я получим. Доколко е така в днешните любовни връзки и бракове?

Свързани статии

Филаутия или любов към себе си

Шестото разнообразие от любов на гърците е филаутия или самолюбие. Но гърците още тогава са разграничили два подвида на тази любов.

Единият подвид е нездравословно разнообразие, свързано с нарцисизма, като характерно е самолюбието и съсредоточаването върху личната слава и богатство. Другият вид любов към себе си е по-здравословната форма, в която подобряваме възможностите си за любов.

По материали от yesmagazine.org

Коментирай