За дома

Кои са най-добрите цветове за спалнята

Как да изберем подходящите цветове и нюанси за декорация на стаята

22.08.2019г. / 10 54ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от най-често задаваните въпроси, що се отнася до обзавеждане и декориране на спалнята е „Какви цветове да избера?“. Подборът на цветове и нюанси специално за тази стая не е лесен, защото обикновено се стремим и към модерен дизайн, и към актуални тонове или орнаменти. Разбира се, водещ е личният ни вкус и предпочитания, но понякога се колебаем и не сме сигурни на какъв цвят да се спрем. Затова ще ви помогнем с няколко насочващи съвета.

Използвайте в декорацията любимия си цвят. Когато се колебаете относно цветовете, най-сигурният начин да изберете, без да съжалявате на по-късен етап е да включите любимия си цвят или цветове. Това ще ви свърши добра работа, тъй като ще използвате нюанс, който ви харесва и ви кара да се чувствате добре. С този подход няма да сгрешите.

Изберете стил и цветовете ще се наредят от само себе си. Например, ако искате спалнята да е в средиземноморски стил, използвайте характерните нюанси като теракота, златно, маслиново, кафяво, тухленочервено. Някои дребни акценти от стаята може да оцветите в тюркоазено или светлосиньо, но да не бъдат те основните цветове на спалнята.

Ако искате стаята да е в минималистичен стил, опрете се на неутралните цветове като черно, бяло, сиво.

Морският стил налага да се използват най-много бяло, синьо, пясъчножълто, червено, оранжево.

Ако обичате тропическия стил, подберете цветове в яркозелено, жълто, оранжево, синьо, сьомга.

Вдъхновете се от любим предмет или произведение на изкуството. Ако са ви подарили например картина която ви харесва много, но досега не сте имали възможност да я сложите на видно място, сега е моментът да се възползвате. Използвайте я като водещ мотив в обзавеждането и включете цветове от нея в общия декор. Това ще ви улесни много и ще може да съчетаете любим предмет с интериора.

Концентрирайте се върху цветове, които ви успокояват и помагат да заспите. Ако това е вашата цел, най-подходящите цветове са в студената гама. Според някои проучвания спалня, решена в синьо, успокоява и действа приспиващо в сравнение с други цветове.

>> Спалня в бохо стил <<

Снимки: istock

Коментирай