За дома

7 неща, които да не перете в пералнята

Може да ги съсипете още след първото пране

13.07.2019г. / 13 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Най-лесно е да хвърлите всичко в пералнята и тя да свърши останалото. Единственото, което се иска от вас е да сортирате прането по цветове и вид на тъканите, за да съобразите програмата за пране. Да, но не е толкова лесно. Има някои дрехи и платове, които е по-добре да перете на ръка, за да не ги увредите. Ето кои са те.

Дрехи с пайети и обшивки

Дрехи, които имат пришити камъчета, перли, пайети или други релефни детайли е добре да бъдат изпирани на ръка и то без да се изстискват и усукват. Това може да увреди апликациите и украшенията, което може да доведе до съсипването на дрехата и обезсмислянето на нейния ефект. Ако все пак държите да перете машинно тези дрехи, слагайте ги в торбичка за пране, която да ги предпази и изключвайте центрофугата.

Как да перем възглавниците според вида на пълнежа

Възглавници с мемори пяна

Мемори пяната е специфичен изкуствен материал, който променя и възвръща формата си след употреба. При машинно пране обаче тя може да се увреди по начин, който да ограничи нейните функции. Това ще я направи неизползваема.

Текстил с полепнали по него запалими вещества

Ако искате да изперете работен мъжки гащеризон или някаква друга дреха или плат, по който има следи от бензин, масло, алкохол или друго запалимо вещество, не го правете в пералнята. Преди да го направите първо изперете на ръка с препарат против петна или обезмаслител. Чак след това хвърлете дрехите в пералнята.

Маратонки за тичане

Много хора перат обувки в пералнята. Маратонките за тичане обаче не са подходящи, особено скъпите модели. В тях има специфични фибри, които могат да бъдат увредени при машинно пране. Това ще направи тренировката ви неудобна и ще повиши риска от травми. Подходящи за пране в пералня са обикновените гуменки и кецове, но маратонките не.

Дантела

Дантелените дрехи, бельо, спално бельо, пердета не биха оцелели в пералнята, най-малко на висока температура и при центрофугиране. Дантелата е деликатна материя, която се нуждае от възможно най-леката програма за пране. За предпочитане е ръчното пране без изстискване и усукване.

Какво не знаем за праха за пране и как застрашава здравето

Подложки за баня, килимчета

Килимите и постелките имат гумено уплътнение откъм долната си страна, върху което са захванати влакната и което застопорява килимчето на мястото му. В пералнята тези гумени уплътнения лесно се увреждат.

Вратовръзки

Вратовръзките и папийонките са направени от специална материя, в повечето случаи коприна, която е колосана и стои в определена форма. При агресивно машинно пране формата им може да се увреди. Препоръчително е да се почистват на химическо чистене.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 4 години )
imah podoben opit i znaia , no za drehi koito sa za doma6na upotreba ne se suobraziavam kak da poddurjam materiata . vajno e da sa 4isti
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота