Зелено

Какво не знаем за праха за пране и как застрашава здравето

30.07.2012г. / 10 03ч.
Снежана Проданова
Какво не знаем за праха за пране и как застрашава здравето

Някога замисляли ли сте се за това къде отива използваната от пералнята вода?

В нея се съдържат синтетични ухания и химични избелващи вещества, които косвено заплашват здравето на всички у дома. Те не се разграждат веднага щом напуснат канализационната тръба, а се натрупват по реки и потоци, тровят природата и разклащат екологични системи. Най-лошото е, че понякога могат да достигнат до извори, от които се черпи питейна вода, и могат да причинят дихателни и неврологични проблеми, отравяния и дори рак.

Има обаче начини да осигурите на себе си и семейството си безопасно и екологично пране. Пробвайте прахове за пране на растителна основа, направени от жито, палмов кернелат, кокосово масло или безхлоринова белина, направена от натриев перкарбонат. Обърнете внимание на етикета при следващата покупка и се стремете да не избирате продукти с фосфати, хлор и повърхностно активни вещества.

Можете да намерите много екопрахове за пране на цената на обикновените. Също така, не е изключено и да приложите някои стари домакински рецепти. Белината се замества успешно от лимонов сок, а дестилираният оцет помага за премахването на петна.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай