За дома

Хитри начини да използвате солта в ежедневието

Добър приятел в домакинството

02.05.2019г. / 10 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Измежду всички подправки, които използваме за ястията си, солта е тази, от която най-много се пазим. Тя предизвиква задръжка на течности, наднормено тегло, свързано със задържаната вода, високо кръвно налягане и куп други здравословни проблеми.

Солта обаче е най-полезната подправка в дома и ежедневието ни. Можем да я използваме за толкова много неща. Ето някои от тях.

За предотвратяване на покафеняване на ябълки

Нарязали сте ябълки, но по някаква причина не сте употребили или изяли всички парченца. За да стопирате процеса на гниене и покафеняване, оваляйте ги в сол. Тя играе роля на естествен консервант, който обаче не променя вкуса след изплакване.

6 начина да изчистите цялата къща с лимон

Ако искате да минимизирате соления вкус още повече, направете солен разтвор от сол и вода в съотношение 1:2. Потопете ябълките в него. Преди консумация отново изплакнете.

За охлаждане на напитки

Ако добавите сол към купата с лед, в която държите напитките си, това ще подсили ефекта. Направете бирата или шампанското си суперстудени за партито или летните нощи.

За почистване на дъски за рязане

Абразивният характер на солта, както и минералите в нея, помагат за дълбокото почистване и дезинфекциране на дървени и пластмасови дъски за рязане. Просто втрийте влажна гъба, потопена в сол върху дъската.

За да премахнете миризмата на лук и чесън от ръцете

Всяка домакиня се е сблъсквала с този проблем – остатъчната сярна миризма на лук или чесън след рязане. Тя се премахва най-ефективно, като в кожата втриете малко сол, а след това я измиете.

За да изчистите лесно счупено яйце на пода

Яйченият белтък е хлъзгав и се чисти трудно от пода, когато изпуснете и счупите яйце. Не и ако го поръсите със сол. Така сместа става гъста и лесна за почистване без следи.

Свързани статии

За дезинфекция на канала и мивката

Разтворете ½ чаша сол в 1 литър вода. Излейте сместа в канала. Изчакайте няколко секунди и изплакнете обилно с течаща вода.

За гаргара

Имате зачервено, болезнено гърло или гнойна ангина с налепи? Направете си гаргара с вода с морска сол.

Повърхности, които никога да не почиствате с оцет

За възстановяване блясъка на стъклени съдове

Чаши, вази, подноси – стъклените съдове се надраскват и губят блясъка си с времето, особено при честа употреба и миене. Не и ако ги полирате със сол. Тя връща блясъка им.

За почистване на порцелан

По белия порцелан остават кафяви петна, които често не могат да се премахнат с гъба и препарат за съдове. За целта направете груба паста от сол и вода, с която да разтриете засегнатите части на порцелана. След това измийте по стандартния начин. Блясъкът и белотата на порцелана ще се върнат.

Коментирай