За дома

Почистете натурално... с лимон!

Невероятните употреби на лимона в домакинството

06.10.2014г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Почистете натурално... с лимон!

Натуралното почистване е все по-употребяван метод от много домакини. Оказва се, че естествените продукти са не по-малко ефикасни, но освен всичко останало са и полезни.

Как можете да използвате лимона в почистването и освежаването на дома си? Както знаем, лимонът съдържа киселина, която има не само дезинфекциращи свойства, но и премахва лошите миризми!

Освежаване на миризливи кътчета

За да премахнете неприятната миризма, която се носи от кофата за боклук, можете да използвате резени лимон за освежаване на контейнера за боклук. Поставете на дъното на контейнера 2-3 резена лимон и след като дойде време за изхвърляне на боклука, сменете резенчетата с нови.

Можете да използвате лимона и за обезмирисяване на канала на мивката. През кухненската мивка минават какви ли не хранителни продукти, които могат да попаднат върху решетката и да се вмиришат.

Сложете резен лимон на решетката на канала и пуснете водата да тече известно време. Лимонът ще пусне соковете и лимонената си киселина като по този начин ще освежи и дезинфекцира миризливото място.

Излъскайте металните прибори и предмети


С помощта на резен лимон можете да полирате изключително ефикасно металните си принадлежности. Лимонът лъска до блясък хром, месинг, стомана, мед, много по-добре от някои химически препарати.

Киселината в лимоните ги прави естествен ексфолиант и способ за дезинфекция, с който металните ви предмети и принадлежности ще заблестят като нови.

Дезинфекциране на микровълновата печка

Забелязали ли сте, че след употреба микровълновата печка мирише много на продукта, който сте готвили или загрели в нея? Така миризмите се наслагват една след друга и в един момент микровълновата започва да мирише непоносимо.

Напълнете една купа с вода, поставете в нея резени лимон или изцеден лимонов сок. Пуснете за 1-2 минути на максимална мощност.

Антибактериалните свойства на лимонената киселина ще убият бактериите, а топлината ще проработи като овлажнител и ще размекне твърдите частици храна, полепнали по стените. Така ще ви е по-лесно да ги почистите с влажна мека кърпа.

Освен това лошата миризма ще се неутрализира.

Свързани статии

Премахва наслагвания от сапун в банята

Вместо да купувате вредни препарати, изтъркайте плочките, мивката и чешмите с лимонови резени. За по-лесно можете да си приготвите разтвор от вода и лимонов сок, с който ще ви е по-лесно да напоите парцала, с който ще почиствате.

Всичко емайлирано ще светне, остатъците от сапун ще изчезнат и банята ще ухае на свежест и чистота.

Измийте чиниите

Когато неочаквано ви се свърши препаратът за миене на съдове, използвайте лимон! Разрежете един лимон на две половини, поръсете обилно със сода за хляб и разтрийте мръсните съдове. Остатъците от храна ще изчезнат. Накрая просто изплакнете.

Ароматизира прането

Добавянето на една чаена лъжичка лимонов сок в пералнята прави перилния препарат още по-благоуханен, а аромата – още по-дълготраен.

Снимки: Thinkstock

Коментирай